Naslovnica Događaji 9. Kongres Hrvatske udruge medicinskih sestara (HUMS) s međunarodnim sudjelovanjem „Sestrinstvo bez granica“

9. Kongres Hrvatske udruge medicinskih sestara (HUMS) s međunarodnim sudjelovanjem „Sestrinstvo bez granica“

23.06.2021.

U Opatiji je od 17.06-20.06.2021. godine održan  9. Kongres Hrvatske udruge medicinskih sestara (HUMS) s međunarodnim sudjelovanjem „Sestrinstvo bez granica“. Aktualna tema kongresa je bila Utjecaj pandemije COVID-19 i potresa na mentalno zdravlje medicinskih sestara. Na kongresu su sudionici iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja koji rade u zdravstvenom i obrazovnom sustavu razmijenili iskustva i donijeli neke zaključke za budućnost. Na kongresu je sudjelovalo 30 stručnih društava HUMS-a koja su organizirala svoje simpozije, a zajedničkom suradnjom stječu najnovija znanja iz područja svog djelovanja.

Kongres je organiziran i ove godine bez obzira na pandemiju COVID-19. Održan je uz poštivanje svih epidemioloških mjere te pridržavanje preporuka Kriznog stožera i HZJA-a.

Opću bolnicu Varaždin predstavljali su kao aktivni sudionici Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Anica Sekovanić, mag.med.techn. u sklopu Okruglog stola s temom: Izazovi menadžmenta u sestrinstvu u vrijeme pandemije COVID-19, Mihaela Zidarić Horvat, mag.med.techn. s temom Izazovi ustrojavanja novog odjela za potrebe liječenja oboljelih pacijenata od COVID-19 infekcije u Općoj bolnici Varaždin, Snježana Puzak, dipl.med.techn., univ.mag.admin.sanit. s temom Rizici i kritične kontrolne točke prilikom ustrojavanja novog odjela, Anita Gabud, mag.med.techn. i  Vesna Bednjanić, mag.med.techn. s temom  Povezanost pandemije COVID-19 sa mentalnim zdravljem medicinskih sestara- pregled literature, Marijeta Fištrek, dipl.med.techn. sa e- posterima Covid-19 pandemija i Razvoj sestrinstva u bolnici Klenovnik te Predsjednica nadzornog odbora HUMSA-a Ljubica Fiškuš bacc.med.techn. kao koautor rada i aktivni član organizacije kongresa.  Za promicanje sestrinske struke predsjednici Podružnice HUMSA-a Opće bolnice Varaždin Anici Sekovanić mag.med.techn. dodijeljena je zlatna značka HUMS-a i priznanje za stručni doprinos i promicanje ugleda Hrvatske udruge medicinskih sestara .

Medicinske sestre i tehničari daju velik doprinos u suzbijanju i sprječavanju pandemije COVID-19. Kao posljedica pandemije na globalnoj razini naglašava se problem sagorijevanja na poslu zbog nedostatnog  medicinskih sestara te velikog broja oboljelih što ostavlja posljedice na mentalno zdravlje. Medicinske sestre iz OB Varaždin su svojim radovima prezentirale rad za vrijeme najvećeg broja oboljelih u našoj Županiji ,a sudjelovanjem u Okruglom stolu izmijenile iskustva s drugim ustanovama.