Naslovnica Događaji Diplomski studij primaljstva

Diplomski studij primaljstva

20.07.2021.

Diplomski studij primaljstva

 

Iako je primaljstvo regulirana profesija, trebalo je proći puno godina da se otvori  diplomski studij za magistrice primaljstva, koji je primaljama omogućio pristup  znanosti i daljnjem školovanju  na doktorskim studijima. Time su primalje  kao i ostali zdravstveni radnici dobile  pristup visokoobrazovnim institucijama i znanstvenoj zajednici.

Prvi diplomski studij primaljstva otvoren je na Fakultetu zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci. Prva generacija od 23 studentice koje su upisale diplomski studij upravo završavaju i brane svoje diplomske radove među njima je i Alenka Blaži bacc.obs.

Za taj studijski program vlada velik interes. Sve bolnice u Hrvatskoj na studij šalju svoje kandidate, ali i mnoge primalje koje ne šalju bolnice, spremne su utrošiti i novac i svoj godišnji odmor kako bi stekle viši nivo obrazovanja, koji im je nakon dugih godina čekanja napokon omogućen otvaranjem diplomskog studija primaljstva u Rijeci. Ovim studijem primalje dobivaju šansu daljnje edukacije u struci, te mogućnost nastavka obrazovanja na znanstvenim studijima.

 Alenka Blaži, bacc.obs. glavna primalja Odjela za ginekologiju Opće bolnice Varaždin bila je polaznica  prve generacije preddiplomskog studija primaljstva u Rijeci, a sada je bila polaznica prve generacije koja je  završila diplomski studij primaljstva, čime je  zaokružila ciklus od pet godina školovanja u primaljstvu i stekla zvanje magistrice primaljstva.

Tema njezinog diplomskog  rada je bila „Utjecaj Covid-19 pandemije na mentalno zdravlje primalja“ kojeg je uspješno obranila 15.07.2021.godine. Putovanja u Rijeku, pandemija, predani rad na odjelu, za nju nisu bili prepreka na putu stjecanja novih znanja već dodatni motiv za cjeloživotnim obrazovanjem i poticaj da što prije završi  studij. Čestitamo magistrici primaljstva Alenki Blaži i želimo puno radnih uspjeha i zadovoljnih rodilja, ponosimo se prvom magistricom primaljstva u Općoj bolnici Varaždin i Varaždinskoj županiji.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo

Anica Sekovanić mag.med.techn.