Naslovnica Događaji Međunarodni dan primalja

Međunarodni dan primalja 05.05.2022.

05.05.2022.

Dana 05. svibnja obilježava se Međunarodni dan primalja. Tradicionalno diljem Hrvatske primalje obilježavaju svoj dan raznim događanjima. Zajedničkim druženjem primalje imaju priliku razmijeniti iskustva, te steći nova znanja i osnažiti svoje djelovanje. Prilika je to da se naglasi važna uloga primalja u zdravstvenoj zaštiti žena i novorođenčadi.

Primalje su zdravstvene djelatnice koje osim zdravstvene skrbi trudnicama pružaju podršku i savjet za vrijeme trudnoće, porođaja i babinja te sudjeluju i u zdravstvenom savjetovanju i edukaciji cijele obitelji i zajednice. Ženama su na porođaju partneri, utjeha i stručna ruka što primalju i njezinu struku u tim trenucima čini prepoznatljivom i nezamjenjivom.

Ova godina primalje u Republici Hrvatskoj obilježavaju 70. godina  svog organiziranog rada, Udruga primlja osnovana je 1952. godine s ciljem za poboljšanje radnih i životnih uvjeta te da se kroz cjeloživotno obrazovanje putem simpozija, tečaja i stručnih skupova primalje stručno usavršavaju.

Krovna primaljska organizacija International Confederation of Midwives (Međunarodna konfederacija primalja) ove godine slavi 100. godina postojanja. Njihova primarna zadaća  je podrška i jačanje profesionalnih udruga primalja diljem svijeta sa namjerom postizanja zajedničkih ciljeva u skrbi za majku i novorođenčad.

U rodilištu Opće bolnice Varaždin  radi ukupno 28 primalja od tog broja 21 primalja je sa završenom  srednjom stručnom spremom, 6 njih su prvostupnice primaljstva, te jedna magistra primljstva. Od 2019. godine otvoren je Diplomski studij primaljstva u Rijeci,gdje svoje školovanje nastavljaju i naše primalje.

Na Međunarodni dan primaljstva 05.05.2022.godine primalje Opće bolnice Varaždin organizirat će informativni dan za svoje korisnice. Tom prilikom primalje varaždinskog rodilišta zajedničkim druženjem sa prisutnim trudnicama i rodiljama podijeliti će svoje znanje i iskustvo. Buduće pacijentice će moći postavljati pitanja vezana na skorašnji dolazak  na porod, moći će razgledati odjel i bit će im podijeljeni informativni leci i pokloni.

 

Čestitamo 5. svibnja - Međunarodni dan primalja.

 

S poštovanjem,

Alenka Blaži,mag.obs.

Glavna sestra odjela ginekologije

Predsjednica područnog vijeća Hrvatske komore primalja Varaždinske županije