Naslovnica Događaji Međunarodni dan primalja

Međunarodni dan primalja

05.05.2021.

Pod sloganom „Primalje su važne“ obilježava se ovogodišnji Međunarodni dan primalja.

Peti svibnja u cijelome svijetu obilježava se kao Međunarodni dan primalja. Prilika je to da se naglasi važna uloga primalje u zdravstvenoj zaštiti žena i novorođenčadi, a isto tako da se proširi ideja o primaljama i primaljstvu, te da se naglasi važna uloga primalje u zdravstvenoj zaštiti žena i novorođenčadi. Ove godine, Međunarodni dan primalja obilježava se pod sloganom „Primalje su važne“. Posebno je to došlo do izražaja u proteklih teških godinu dana u kojoj su morale doslovno „preko noći“ prihvatiti „novo normalno“. Ženama su na porođaju partneri, utjeha i stručna ruka. Zbog epidemiološke situacije privremeno s njima nije mogla na porodu biti njihova odabrana pratnja, buduće majke su još više povezane s primaljama koje su im partneri kod poroda i pružaju podršku, daju snagu i u naručje predajemo najveći dar njihovo novorođenče, poručuju primalje iz varaždinskog rodilišta.

U varaždinskom rodilištu radi ukupno 28 primalja. Od toga je 21 sa srednjom stručnom spremom, dok je sedam njih prvostupnica primaljstva. Od 2019. na Fakultetu zdravstvenih studija u Rijeci otvoren je i prvi Diplomski studij primaljstva koji će ove godine završiti prva generacija.

Na Međunarodni dan primalja, 5. svibnja 2021., Međunarodna konfederacija primalja ICM objavit će izvješće o stanju primaljstva u svijetu. Izvješće je u bitnom orijentirano na neophodno ulaganje u kvalitetnu primaljsku skrb širom svijeta obzirom da ona dokazano utječe na seksualno i reproduktivno zdravlje, zdravlje majki, novorođenčadi, djece i adolescenata.

 

Slogan „Primalje su važne“ je slogan koji vrijedi kroz povijest ,a i za budućnost.

 

Čestitamo 5. svibnja, Međunarodni dan primalja!