Naslovnica Događaji Međunarodni dan sestrinstva

Međunarodni dan sestrinstva

18.05.2023.

Opća bolnica Varaždin u četvrtak je u hotelu Turist obilježila Međunarodni dan sestrinstva – medicinskih sestara i medicinskih tehničara.

Ovaj se dan globalno obilježava 12. svibnja, zbog datuma rođenja i sjećanja na čuvenu Florence Nightingale (1820-1910), utemeljiteljicu modernog sestrinstva koja je „sestrinsku slavu“  stekla, između ostalog, radeći godinu i pol dana u britanskoj vojnoj bolnici tijekom Krimskog rata.

Ravnatelj OBV Damir Poljak rekao je kako je na Dan sestrinstva ispunjen ponosom, budući da je njegovo bazično obrazovanje poteklo upravo iz sestrinske profesije.

- Sestrinstvo bilježi svoj porast i u kvaliteti i u obrazovanju, širenjem kompetencija te usvajanjem novih vještina - kazao je ravnatelj Poljak koji je istaknuo zadovoljstvo što se veliki broj medicinskih sestara odazvao na simpozij u Varaždinu, organiziran u povodu Dana sestrinstva.

Podsjetio je kako se Dan sestrinstva održava u spomen na Florence Nightingale.

-Vjerujem da je sve nas ova profesija definirala i kao profesionalce ali prvenstveno kao ljude koji smo osjetljivi na sve ljudske potrebe. Na taj način, s empatijom i holističkim pristupom, rješavamo probleme naših pacijenata - poručio je Poljak.

Željka Gajski, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra varaždinske Opće bolnice podsjetila je da se ove godine Dan sestrinstva obilježava pod temom „Naše sestre, naša budućnost”.

- Naše sestre u budućnosti vidim kroz dobro educirani kadar, u smislu profiliranja kroz uske specijalizacije koje prate moderni razvoj medicine, kao i suvremenog sestrinstva. Ono što je neophodno za razmišljanje o budućnosti sestrinstva je i subvencioniranje mladih, kako bismo ih privukli u profesiju sestrinstva, subvencioniranje školovanja medicinskih sestara, kao i studenata na studijima sestrinstva – kazala je Gajski.

Dodala je da napredak vidi i kroz bolje uvjete rada i bolje valoriziranje rada medicinskih sestara te  stvaranje pozitivne slike profesije sestrinstva u javnosti.

Predstavnica Hrvatskog strukovnog sindikata Vlasta Vuković Hoić izrazila je zadovoljstvo što su se okupili u ovakvo velikom broju istaknuvši ponos na sve medicinske sestre i tehničare koji, kako kaže, svakodnevno pokazuju da su iznimno kvalitetne osobe.

- Ponos ste svima u ovoj ustanovi i imate razloga biti zadovoljni. Dostojanstvo ne trebamo tražiti, to imamo obavljajući sve ovo što radimo - rekla je Vuković Hoić.

Anica Sekovanić, uime Hrvatske udruge medicinskih sestara, Podružnica Opće bolnice Varaždin naglasila je kako su članovi njihove udruge izuzetno aktivni i kako se tijekom godine uključuju u brojne aktivnosti i obilježavanje svih važnih datuma. Jedna od njih je i tradicionalna akcija dobrovoljnog darivanja krvi povodom Svjetskog dana bolesnika.

- Naša je zadaća kontinuirano raditi na jačanju sestrinstva kako bismo ovu temelje ove profesije prenijeli na buduće generacije - poručila je Sekovanić.

Ljubica Božić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i  hrvatske branitelje naglasila je kako su profesionalnost i kvaliteta medicinskih sestara i tehničara poznati, no ono što ju iznenađuje su njihova ljudskost i emocionalna inteligencija koja ih sve krasi. Uime župana Varaždinske županije i svoje osobno pohvalila je rad medicinskih djelatnika Opće bolnice Varaždin te čestitala medicinskim sestrama i tehničarima njihov dan, uz poruku da na podršku Županije uvijek mogu računati.