Naslovnica Događaji Mliječna staza 2023.

Mliječna staza 2023.

26.09.2023.

Na tisuće staza, trčimo s jednim ciljem - za mentalno zdravlje djece i mladih u školama

UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza 2023. odvija se na tisućama staza diljem Hrvatske tijekom 10 dana, od 15. do 24. rujna. Sudionici hodanjem, trčanjem, vožnjom na biciklu, rolanjem ili u kolicima te svojim porukama podrške i donacijama pomažu podržati poboljšanje brige za mentalno zdravlje djece i mladih u Hrvatskoj. Učenici „na svojim leđima“ često nose i brojne nevidljive terete – brige, strahove, posljedice vršnjačkog zlostavljanja ili nasilja u obitelji, bolesti roditelja ili konfliktnih razvoda. Digitalne tehnologije također mogu negativno utjecati na mentalno zdravlje djece i mladih. Procjenjuje se da u Hrvatskoj više od 44.000 adolescenata (11,5%) u dobi 10 do 19 godina ima problema s mentalnim zdravljem. Kako bi potaknuo pozitivne promjene, UNICEF je pokrenuo kampanju za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih u sklopu koje  se održa i humanitarna utrka Mliječna staza 2023. Uz podršku donatora i partnera, UNICEF će sredstva prikupljena kampanjom uložiti u program podrške za mentalno zdravlje učenika u školama pod nazivom – Škole podrške.

Ove se godine UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza održava po sedmi put zaredom, a u razdoblju od 2017. do 2022. godine postala je važna platforma za podizanje svijesti i prikupljanje resursa za ključna ulaganja u dobrobit djece. UNICEF je zahvaljujući Mliječnoj stazi do sada podržao:

  • osnivanje nacionalne Banke humanog mlijeka,
  • financijsku potporu udomiteljskim obiteljima najmlađe djece,
  • opremu za sva javna rodilišta u Hrvatskoj,
  • uspostavljanje usluga za djecu s teškoćama u razvoju i njihove obitelji teprogram poboljšanja brige o mentalnom zdravlju djece i mladih u školama PoMoZi Da, koji provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje.

Uvijek u isto vrijeme u godini ponovno su zajedno liječnici, medicinske sestre i primalje Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin zajedno sa Pomoćnicom ravnatelja za sestrinstvo Željkom Gajski podržali ovogodišnju Mliječnu stazu tradicionalnim hodanjem i druženjem uz rijeku Dravu. Podrška koju dobivamo i pružamo bliskim ljudima je važna, a primjena na vlastitom primjeru još i važnija.