Naslovnica Događaji Stručni skup na temu: Utjecaj iskustva porođaja na dojenje

Stručni skup na temu: Utjecaj iskustva porođaja na dojenje

12.03.2020.

Hrvatska komora primalja – Područno vijeće Varaždinske županije u suradnji sa Sveučilištem Sjever - Sveučilišni centar Varaždin organiziralo je Stručni skup na temu: „Utjecaj iskustva porođaja na dojenje“ koji se održao 7. ožujka 2020. godine kao poklon svim ženama povodom međunarodnog dana žena.

Na stručnom skupu sudjelovali su stručnjaci iz područja primaljstva iz Hrvatske i Slovenije s ciljem kako bi približili ženama, primaljama, liječnicima i ostalim zdravstvenim djelatnicima dojenje i njegove prednosti za majku i dijete, poteškoće s kojima se majke susreću, ali i kako  uspješno prebroditi teškoće i nedoumice oko dojenja.

Svaki početak dojenja je prepun dvojbi, straha, nedoumica i novih izazova. Majka po porodu postaje najvažnija osoba u životu svog djeteta pa teret odgovornosti koji osjeti nakon poroda rezultira prirodnom zabrinutošću. Nedostatak znanja i slaba motivacija mogu omesti savladavanje vještina dojenja dok pozitivan stav o dojenju, vježba, upornost i podrška okoline gotovo svakoj majci pruža mogućnost uspostavljanja dojenja.

Za uspješno dojenje važan je rani kontakt majke i djeteta u trajanju najmanje sat vremena po djetetovu rođenju. Odluku o dojenju donose majke i kad one imaju dodatnu snažnu podršku očeva, partnera, obitelji i zajednice – dojenje će zasigurno biti uspješnije.

Svjesne nedostatka informacija, ali i činjenice da se zajedno moramo više truditi kako bismo održali postignuća i osigurali potporu majkama da postignu isključivo dojenje do šest mjeseci starosti djeteta, te da nastave dojiti i dalje. Na stručnom skupu o realnostima i potrebama pružanja bolje i kvalitetne zdravstvene skrbi rodiljama i babinjačama  osvrnula se ispred Službe za ginekologiju i opstetriciju Ksenija Horvatić bacc. obs. gl. primalja Odjela za rađaonu i puerperij.