Naslovnica Događaji Svjetski dan bolesnika 11.02.2019.

Svjetski dan bolesnika 11.02.2019.

14.02.2019.

Obilježavanje Dana bolesnika u Općoj bolnici Varaždin - akcija darivanja krvi medicinskih sestara i tehničara – „Darujmo krv našim bolesnicima“...

Obilježavanje Dana bolesnika u Općoj bolnici Varaždin - akcija darivanja krvi medicinskih sestara i tehničara – „Darujmo krv našim bolesnicima“

Hrvatska udruga medicinskih sestara (HUMS) i Opća bolnica Varaždin tradicionalno obilježavaju Svjetski dan bolesnika kojeg je utemeljio papa Ivan Pavao II 1992. godine.

Sa željom da potaknu članove Udruge kao i sve zainteresirane medicinske sestre i tehničare, ali i buduće kolegice i kolege – učenike medicinskih škola iz Varaždina i Maruševca na dobrovoljno darivanje krvi, u suradnji s Odjelom za transfuzijsku medicinu, Hrvatska udruga medicinskih sestara podružnica Opće bolnice Varaždin organizirala je akciju „Medicinske sestre i tehničari – darujmo krv našim bolesnicima“ na Svjetski dan bolesnika, 11. veljače. Također, osobama koje su u varaždinsku bolnicu došle na pretrage ili u pratnji tih osoba učenici medicinskih škola mjerili su krvni tlak i šećer u krvi.

„Ovo je sedma godina da obilježavamo Dan bolesnika tako što onima koji dođu na neku pretragu ili njihovoj pratnji mjerimo krvni tlak i šećer u krvi. Ove godine su nam se ponovno pridružile buduće kolegice iz medicinskih srednjih škola u Maruševcu i Varaždinu. Treća je godina kako sestre povodom Dana bolesnika daruju krv. Pokušavamo naglasiti da smo mi i pacijenti prije svega partneri i davanjem krvi osiguravamo sigurno i empatično zbrinjavanje bolesnika u našoj bolnici“, naglasila je predsjednica podružnice Opće bolnice Varaždin HUMS-a Snježana Šobak, mag. sestrinstva.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Opće bolnice Varaždin Anica Sekovanić, mag. med. techn., istaknula je cilj organiziranja akcije – podsjećanje na prava koja svatko od nas ima kad se nalazi u ulozi bolesnika, a ujedno i zahvala svima koji skrbe o bolesnicima. Dodala je da se akcija već tradicionalno provodi u suradnji s Odjelom za transfuzijsku medicinu.

Valja istaknuti kako su među medicinskim sestrama koje su se uključile u akciju bile i Ružica Mercelj koja je krv dala 51. put te Slavica Delija koja je krv dala 50. put.

Voditeljica odjela Gordan Jaklin, dr. med., spec. transfuziolog, istaknula je da sestre pokazuju kolika je važnost darivanja krvi.

„Ako mi ne pokažemo primjerom koliko ja to važno, onda nismo uspjeli u svojevrsnom reklamiranju davalaštva. Na taj način se dobro reklamiramo kao ustanova čiji djelatnici jako dobro znaju da je krv potrebna, da krv spašava živote, i predvode u darivanju krvi. Veliki postotak naših zaposlenika, i sestara i liječnika i drugog osoblja, su darivatelji krvi. Ako izračunate da su naše kolegice dale krv 51 i 50 puta, po 500 ml, tijekom tih godina to je 25 litara krvi, a kada se još pomnoži s tri pripravka, svakom tom dozom krvi liječena su najmanje tri pacijenta, onda možemo izračunati koliko je pacijenata liječeno njihovim krvnim pripravcima“, rekla je Jaklin te dodala da varaždinska bolnica ima stabilnu situaciju sa zalihama krvi, pokriva svoje potrebe, a ponekad pomaže i druge ustanove.

Davatelji krvi informacije o zalihama krvi, ali i sve ostalo što treba znati o tom postupku, mogu pronaći na internetskoj stranici Opće bolnice Varaždin http://www.obv.hr/zalihe-krvi.

Svjetski Dan bolesnika obilježen je i u Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb u Novom Marofu gdje je u bolničkoj kapelici zajedničku misu za bolesnike koje su pratile medicinske sestre služio pater Nikola Šantek.

U Službi za plućne bolesti i TBC Klenovnik u nedjelju, 17.veljače 2019. godine, u 15.30 sati bolesnike zajedno s osobljem posjetit će varaždinski biskup monsinjor Josip Mrzljak koji će i tradicionalno služiti svetu misu u bolničkoj kapelici.