Naslovnica Događaji Svjetski dan bolesnika

Svjetski dan bolesnika

23.02.2024.

Cilj Svjetskog dana bolesnika, koji se obilježava svake godine 11. veljače je podizanje svijesti o nužnosti primjerene skrbi o bolesnicima, poštivanju njihovih prava, ali i važnost redovitog praćenja zdravstvenih parametara te pravovremene intervencije.

Tim se povodom u Općoj bolnici Varaždin 9. veljače organizirala akcija dobrovoljnog darivanja krvi te mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi.  U akciji dobrovoljnog darivanja krvi „Darujmo krv za naše bolesnike“ sudjelovali su  zaposlenici OB Varaždin te učenici Medicinske škole Varaždin, Srednje škole sa pravom javnosti iz Maruševca i studenti sestrinstva Sveučilišta Sjever.

 Posebno je ohrabrujuće vidjeti angažman mladih koji svojim entuzijazmom i predanošću doprinose ostvarenju ciljeva humanosti i brige za bližnje. Njihova podrška i sudjelovanje u akcijama poput ove osnažuju vjeru u bolju budućnost zdravstvene skrbi i solidarnosti među ljudima.

 Svjetski dan bolesnika nas podsjeća na važnost empatije, suosjećanja i brige prema onima koji se suočavaju s izazovima bolesti. Neka ova inicijativa bude podsjetnik da svatko od nas može pridonijeti stvaranju okoline u kojoj se svaki bolesnik osjeća podržano i cijenjeno – poručila je Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Željka Gajski, mag.med.techn.

Obilježavanje Svjetskog dana bolesnika podržali su i izv. prof. dr. sc. Marijana Neuberg, pročelnica Studija sestrinstva Sveučilišta Sjever s profesorima, kao i mr. sc. Mirjana Grabar Kruljac, prof., ravnateljica Medicinske škole Varaždin zajedno s mentorima i nastavnicima. Podršku su pružili i nastavnici i učenici Srednje škole u Maruševcu s pravom javnosti. U akciji dobrovoljnog darivanja krvi, mjerenja šećera i krvnog tlaka sudjelovali su članovi HUMS-a sa predsjednicom Podružnice OB Varaždin Anicom Sekovanić, mag.med.techn.

Podršku obilježavanju ovoga dana dao je i Ravnatelj OB Varaždin doc.dr.sc.Damir Poljak, mag.soc.geront.

Akcije dobrovoljnog darivanja krvi, kao i akcije mjerenja krvnog tlaka te šećera iz periferne krvi Opća bolnica Varaždin organizirala je u suradnji s Hrvatskom udrugom medicinskih sestara. Drago mi je da su se akciji pridružili naši učenici i studenti kako bi dali svoj doprinos koji je vrlo važan već sada, a bit će još i više kada nakon školovanja pronađu zaposlenje – rekao je Ravnatelj.