Naslovnica Događaji Svjetski dan bolesnika

Svjetski dan bolesnika

12.02.2021.

Svake godine 11. veljače u mnogim zemljama obilježava se kao Svjetski dan bolesnika. Utemeljio ga je papa Ivan Pavao II 1992. godine kako bi skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme.

Svrha obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti šire javnosti o potrebama bolesnika i težnja za stvaranjem bolje zdravstvene zaštite, koja će svakom oboljelom omogućiti dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb. Ujedno je to i prilika za podsjećanje na prava koja ima svatko od nas kada se nalazi u ulozi bolesnika. Također, namjera ovog dana je i da se prisjetimo i zahvalimo svima onima koji skrbe o bolesnicima, bilo da je riječ o zdrasvtvenim i nezdravstvenim djelatnicima, te brojnim drugim osobama, kao i volonterima koji svojim plemenitim radom brinu o potrebama bolesnika. Cilj je uspostaviti povjerenje, međusobno poštivanje te u središte staviti dostojanstvo bolesnika, kao i kvalitetnu komunikaciju kako s bolesnicima, tako i s članovima njihove obitelji.

Odlukom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)  2021. godina proglašena je Međunarodnom godinom svih djelatnika u području zdravstva i skrbi za pacijente.

Već gotovo godinu dana borimo se s epidemijom uzrokovanom novim koronavirusom koja je zdravstvenim djelatnicima postavila nove izazove. Upravo kroz sve ove mjesece borbe s koronavirusom više nego ikad vidljivo je da su zdravstveni radnici, a ponajviše medicinske sestre i tehničari važni za pružanje zdravstvene njege oboljelima te su stup zdravstvenog sustava svake zemlje. Brinući se za COVID-19 pacijente u našoj ustanovi, kada smo ih u jednom trenutku imali i 278, medicinske sestre i tehničari sa svih naših odjela te uz pomoć svojih kolega iz drugih hrvatskih zdravstvenih ustanova svakom pacijentu pružali su najbolju zdravstvenu skrb vodeći se stručnošću, profesionalnošću, ali i empatijom. Pokazali smo fleksibilnost, mobilnost timova i osigurali nesmetanu skrb bolesnika. Ali ono najvažnije, u svakom trenutku bili smo uz naše pacijente, pružajući im suosjećanje, ali smo i popunjavali prazninu koju su osjećali jer uz njih nisu mogli biti njihovi najbliži.

Unatoč epidemiološkoj situaciji, i ove godine, poštujući protuepidemiološke mjere, u Općoj bolnici Varaždin obilježio se Svjetski dan bolesnika i to već tradicionalnim darivanjem krvi zaposlenika. Kako su neki od njih i članovi Hrvatske udruge medicinskih sestara, ova akcija samo je nastavak naše dugogodišnje prakse dobrovoljnog darivanja krvi na Svjetski dan bolesnika i odjela za transfuziju Opće bolnice Varaždin.

 

"Želimo i na ovaj način dati do znanja da brinemo o našim pacijentima i kad nismo izravno uz njih, njihov bolnički krevet. Naš posao je naš poziv, naš život i ako i ovom akcijom darivanja krvi možemo doprinijeti ozdravljenju naših bolesnika onda je naš cilj ispunjen, naš rad nagrađen najvećom vrijednošću, a to je život."

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo

Predsjednica podružnice HUMS

Anica Sekovanić mag.med.techn.