Naslovnica Događaji Svjetski dan zdravlja 2022.

Svjetski dan zdravlja 2022.

08.04.2022.

Pod sloganom „Naš planet, naše zdravlje” varaždinska bolnica obilježila Svjetski dan zdravlja...

Opća bolnica Varaždin uključila se u obilježavanje ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja pod sloganom „Naš planet, naše zdravlje". Varaždinska bolnica ovaj je dan obilježila akcijama mjerenja tlaka i šećera u krvi te upoznavanja s pravilnom prehranom na sve tri lokacije, u Varaždinu, Novom Marofu i Klenovniku.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana zdravlja je podizanje svijesti o važnosti očuvanja planete Zemlje i zdravlja svih ljudi, a kako je pojasnio ravnatelj varaždinske bolnice Damir Poljak, promocija zdravlja je važnija no ikada.

– Zajedno s Varaždinskom županijom, Sveučilištem Sjever i medicinskim školama u Varaždinskoj županiji uključili smo se u današnju akciju kako bismo promovirali važnost zdravlja i očuvanja planete Zemlje, posebno u ovo vrijeme pandemije, rata u Europi i zagađenja – rekao je Poljak.

U današnje vrijeme jedan od glavnih aktivatora bolesti je stres, a s obzirom na izazovna vremena u kojima živimo, ravnatelj Poljak naglasio je važnost očuvanja psihičkog, fizičkog i socijalnog zdravlja.

– Bez psihičkog nema ni fizičkog ni socijalnog zdravlja i obrnuto zbog čega stavljamo naglasak na sve tri dimenzije koje je u današnje vrijeme izuzetno važno osvijestiti – zaključio je Poljak.

Osim akcija mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi, te upoznavanja s pravilnom prehranom, održano je i vježbanje na otvorenom u Novom Marofu. Kako je istaknula pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Anica Sekovanić time žele osvijestiti kako svoje djelatnike, tako i građane o važnosti tjelovježbe za očuvanje zdravlja.

– Stavili smo fokus i na samu prehranu jer znamo da je pravilna prehrana važna za prevenciju dijabetesa i raznih drugih bolesti te na taj način želimo potaknuti svijest o zdravom načinu života – rekla je Sekovanić dodavši kako je itekako bitno da se na našim tanjurima nađe razno voće što žele i osvijestiti.

Protekle dvije godine nisu bile nimalo lagane za medicinske djelatnike na što se osvrnula i Sekovanić naglasivši da iako je ovo stresan period, s kolegijalnim i dobrim međuljudskim odnosima, ali i podrškom psihologa i svih potrebnih službi nastoje biti zdravi i vedrog duha.

– Uz samo psihičko zdravlje važno je i tjelesno zdravlje, posebno zdrava prehrana i tjelesna aktivnost – zaključila je Sekovanić.