Naslovnica Događaji Tjedan borbe protiv tuberkuloze

Tjedan borbe protiv tuberkuloze

20.09.2023.

Obilježen Tjedan borbe protiv tuberkuloze

U organizaciji Opće bolnice Varaždin i Službe za plućne bolesti i TBC Klenovnik, u petak je na Franjevačkom trgu obilježen Tjedna borbe protiv tuberkuloze. U sklopu akcije, liječnici i medicinske sestre odgovarali su na pitanja zainteresiranih građana te dijelili promotivne materijale.

Kako je navela Martina Hajduk Ribić, pulmolog iz Službe za plućne bolesti i TBC Klenovnik, cilj ove akcije, koja se inače provodi svake godine u ovo doba, jest podići svijest o važnosti prevencije i ranog otkrivanja tuberkuloze, kako bi svi zajedno smanjili incidenciju ove bolesti.

 

Tuberkuloza nije izumrla, već da se samo malo pritajila. Naša prevencija na razini države je relativno dobra, incidencija tuberkuloze se već godinama smanjuje, od 90-ih kad je bilo oko 3000 novooboljelih u državi, do prije 2-3 godine kad se smanjilo na 300, odnosno 200, a pretprošle godine je bilo oko 160 novootkrivenih slučajeva. Već sad imamo podatke da je ove godine, prema broju liječenja pacijenata u našoj ustanovi, vidljiv porast, a čujemo se i s našim kolegama pulmolozima iz drugih ustanova i u porastu je sigurno. Korona je ostavila trag, ljudi nisu dolazili na pretrage, dostupnost zdravstvene zaštite bila je slabija i to se sada vidi.

Istaknula je da su velika većina pacijenata u TBC Klenovnik pušači.

Treba obratiti pažnju na simptome, ne treba prepisivati kašalj samo popušenoj cigareti, nego reagirati na vrijeme i javiti se svojem liječniku opće prakse da vas pošalje dalje na obradu.

Akciju je podržao i župan Anđelko Stričak koji je naglasio kako se Tjedan borbe protiv tuberkuloze već tradicionalno obilježava u Varaždinskoj županiji. 

- Neki smatraju da je to izumrla bolest. Nažalost, ona još uvijek postoji i najčešće se javlja kod starijih osoba. Ovakvim obilježavanjima se želi informirati naše građane o bolesti, njezinoj prevenciji, ranom otkrivanju i liječenju ali i uklanjanju stigme s oboljelih od tuberkuloze - kazao je župan ističući kako je pojava epidemija covida, nažalost, promijenila tijek borbe protiv bolesti.

- Dugi niz godina broj oboljelih i smrtnih slučajeva je padao, međutim, stigla nam je korona. U 2020. i 2021. godini, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, smrtni slučajevi vezani uz tuberkulozu porasli su za čak 14 posto. I to sve zbog korone. Zbog toga moramo biti oprezni jer tuberkuloza se može dogoditi svima nama, u bilo kojoj dobi. One lekcije koje smo naučili za vrijeme korone moramo primijeniti i na tuberkulozu - zaključio je Stričak.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin, Damir Poljak, podsjetio je na kontinuitet u obilježavanju Tjedna borbe protiv tuberkuloze provodeći razne radionice i predavanja te ovakva akcije.

Danas smo na Franjevačkom trgu kako bi prenijeli našim građanima sve relevantne informacije o tuberkulozi. Ona se širi kašljanjem kihanjem, govorom i jedna osoba može zaraziti 10 do 15 osoba. Tuberkuloza je još uvijek aktivna bolest, nije bolest prošlosti. Dapače, broj oboljelih ali i broj smrtnih slučajeva porastao je, što je naglasio i župan,  dolaskom koronavirusa.

Kao što znate, naša Služba za plućne bolesti i TBC Klenovnik je referentni centar za multirezistentnu tuberkulozu za cijelu Hrvatsku. Na liječenje u Klenovnik dolaze pacijenti iz cijele Hrvatske koji se tamo, u većini slučajeva, uspješno liječe. Iako na Zapadu tuberkuloza nije više toliko rasprostranjena, ona je u zemljama Trećeg svijeta i danas itekako aktivna.

Vrijedi istaknuti kako su u obilježavanju Tjedna borbe protiv tuberkuloze sudjelovali i učenici varaždinske Medicinske škole koji su građanima dijelili promotivne materijale, a pridružila se i profesorica Marijana Neuberg uz Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever.