Naslovnica Događaji Zaustavimo sepsu - predavanje za učenike Medicinske škole

Zaustavimo sepsu

18.09.2023.

Kampanja „Zaustavimo sepsu” nastavljena i ove godine: U varaždinskoj bolnici organizirano predavanje za učenike Medicinske škole

Sepsa je veliki problem današnjice jer godišnje od nje u svijetu obolijeva oko 50.000.000 ljudi, a umire 11.000.000 oboljelih. Alarmantna je i činjenica da svake 2.8 sekunde jedan čovjek umre od sepse, što također dokazuje da je doista riječ o velikom javnozdravstvenom problemu.

Upravo stoga, Opća bolnica Varaždin već je dugi niz godina uključena u kampanju „Zaustavimo sepsu” koja je u svijetu započela 2014. godine, a svega godinu dana kasnije u akciju se uključila i varaždinska bolnica, uz zajedničku akciju s Hrvatskim društvom medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije, kako bi zdravstvene profesionalce, ali  i javnost, educirali o tome što je sepsa, kako je prepoznati i prevenirati.

U sklopu ovogodišnje akcije, u srijedu, 13. rujna u Općoj bolnici Varaždin organizirano je predavanje za učenike 4. i 5. razreda Medicinske škole u Varaždinu, smjera sestrinstvo, a predavačice su bile pomoćnica ravnatelja OBV za sestrinstvo Željka Gajski, mag. med. techn. i glavna sestra Odjela za anesteziju, reanimatologiju i intenzivno liječenje Ksenija Kukec, mag. med. techn. koje godinama rade na edukaciji medicinskih sestara, učenika i studenata.

Godinama organiziramo predavanja za učenike i studente, a ovoga smo puta pozvali učenike Medicinske škole kako bi ih, kao buduće zdravstvene djelatnike, educirali o ovom gorućem problem, ali i da ih na neki način afirmiramo da nam se danas-sutra i pridruže u našem radu u zbrinjavanju teških pacijenata. Ujedno, radimo na  novim smjernicama koje su izašle unutar Svjetske federacije medicinskih sestara intenzivne skrbi koji propisuju na koji način se zdravstvena njega i sama skrb pacijenta odvija kod septičkog bolesnika.

Dodala je da sve to rade s ciljem da zdravstveni radnici, pa i šira javnost, budu što više upoznati sa sepsom kao javnozdravstvenim problemom.

Cilj nam je edukacija o tome kako mi kao zdravstveni djelatnici na odjelima na kojima radimo možemo što ranije prepoznati simptome sepse i alarmirati na vrijeme liječnika o simptomima koji se događaju kod pacijenta, a s druge strane, da i naši građani budu educirani o tome koji su simptomi i da je važno što ranije otići do liječnika, kako bismo spriječili nastanak teške kliničke slike.

Upozorila je da nas simptomi u početku mogu navesti na neke druge bolesti, no alarm za uzbunu je kada se kod pacijenta jave jaka drhtavica tijela, nizak krvni tlak, marmorizirana i hladna koža i prestanak mokrenja. Drugi simptomi koji se javljaju slični su nekim drugim upalnim bolestima kao što su visoka temperatura, ubrzani rad srca i ubrzano disanje što je rezultat povišene tjelesne temperature.

Sepsa je imunološki odgovor organizma na infekciju koji može završiti teškom kliničkom slikom sepse, septičkim šokom s multiorganskim zatajenjem i na kraju smrtnim ishodom i važno je da se što više građana upozna s tim problemom.