Naslovnica Događaji Zaustavimo sepsu

Zaustavimo sepsu

07.10.2021.

Dana 13. rujna obilježava se  Svjetski dan borbe protiv sepse, na inicijativu Svjetskog saveza za borbu protiv sepse, društva vođenog zdravstvenim profesionalcima iz cijelog svijeta. Tijekom mjeseca rujna, u sklopu kampanje „Zaustavimo sepsu“ održavaju se predavanja za zdravstvene profesionalce i javnost s ciljem prepoznavanja sepse u samom početku bolesti, pravovremenoj primjeni odgovarajuće terapije te na promicanju mjera prevencije. Nositelji ove kampanje su prvenstveno medicinske sestre i tehničari koji za primarni cilj imaju osvijestiti sepsu kao javnozdravstveni problem među građanima i svojim kolegama. Važan je naglasak na prevenciju i na tom segmentu podizanja javne svijesti o sepsi trebamo najviše raditi, stoga su se ove godine u kampanju uključili nogometni i atletski klubovi te klubovi za trčanje.

Opća bolnica Varaždin, prepoznala je veličinu ovog problema te se  aktivno uključila u  kampanju „Zaustavimo sepsu“ već 2016 g. organiziranim predavanjima za zdravstvene profesionalce, kako bi problem sepse shvatili ozbiljno, te na vrijeme prepoznali i započeli zbrinjavanje bolesnika.

Ove godine 29.09. 2021. godine u 15:00 organizirano je predavanje za studente sestrinstva Sveučilišta Sjever, kako bi kao budući zdravstveni profesionalci i budući sudionici u zdravstvenoj zaštiti bili informirani o tom gorućem problemu. O najnovijim sestrinskim smjernicama u zbrinjavanju bolesnika oboljelog od sepse kao i o prevenciji izlagat će Ksenija Kukec, dipl. med. sestra  te Željka Gajski, dipl.med sestra. Uz dobru edukaciju o važnosti ranog prepoznavanja i ranog liječenja posljedice sepse mogu se umanjiti.