Naslovnica EU Fondovi Članci-EU-Nm 2. radionica i Dani otvorenih vrata

2. radionica i Dani otvorenih vrata

08.06.2018.

„Dan otvorenih vrata“ održan je 08.06.  u prostorima Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof, a cilj je ovog događaja prikazati građanima grada Novog Marofa...

„Dan otvorenih vrata“ održan je 08.06.  u prostorima Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof, a cilj je ovog događaja prikazati građanima grada Novog Marofa, ali i ostalim gostima važnost i vrijednost palijativne skrbi, te ukazati na stručnost, profesionalnost i  kompetentnost svih djelatnika Službe koji skrbe za palijativne bolesnike i njihove obitelji. 

Kako bi ukazali na zahtjevnost i posebnost palijativne skrbi dr.sc. Marijana Neuberg održala  je predavanje  i okrugli stol za djelatnike Službe, sve posjetitelje, obitelji palijativnih bolesnika, umirovljenike grada Novog Marofa, volontere udruge „Srce“ i studente studija Sestrinstva Sveučilišta Sjever, pod nazivom: „Pravilan pristup palijativnom pacijentu, njegovoj obitelji i prevencija diskriminacije“ Na okruglom stolu i radionici pod nazivom: „Zašto volontiram?“ volonteri udruge „Srce“ ispričali su svoja iskustva te naglasili neizostavnu ulogu volontera kao oslonca i pomoć oboljelom i njegovoj obitelji u stvaranju ugodne atmosfere. Važnost obitelji kao partnera u skrbi palijativnog pacijenta naglasila je gđa. Tamara Milak Hajduk, koja je podijelila svoje dugotrajno i iznimno pozitivno iskustvo s palijativom te djelatnicima Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof. Cijeli događaj su popratili mediji te informirali širu javnost o samom događaju.

 

Izvješće s drugeradionice: „Pravilan pristup palijativnom pacijentu “

 

U mjesecu lipnju održana je druga radionica pod nazivom:„Pravilan pristup palijativnom pacijentu“

Radionica je održana u 4 termina za medicinske sestre palijativnog odijela službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof  i sve djelatnike koji su u kontaktu s palijativnim pacijentom i njegovom obitelji o jednakim mogućnostima i nediskriminaciji pacijenata, no i osoblja u Službi.

 

Na početku radionica podijeljen je materijal na kojem su postavljena 6 pitanja. Zaposlenici su sa 2-3 riječi trebali odgovoriti što pomisle prvo kad pročitaju tvrdnje.

Nakon što su napisali svoje misli, zaposlenici su diskutirali o napisanom: o duhovnosti i njenom utjecaju u palijativnoj skrbi – diskriminiramo li pacijente koji koriste ili ne koriste riligijska obilježja.

Raspravljalo se o problemima percepcije palijativnih pacijenata u Službi i u javnosti – postoji li diskriminacija na temelju dijagnoze.

Posebno dinamično i emotivno zaposlenici su raspravljali o empatiji i kako ju naučiti. Zaključak je da obrazovni sustav premalo sadržaja daje o temi empatije, asertivne komunikacije i primjene iste. Naime, ni liječnici, a ni ostalo osoblje nisu bili zadovoljni svojim znanjem i vještinama empatičnog pristupa.

Smatra se da bi naučenim vještinama bolje komunicirali s pacijentima, obitelji, ali i u timu. Na taj se bi način ujedno nejednakosti i diskriminacija osoblja smanjila, hijerarhija ublažila i timski rad bi bio profesionalniji.