Naslovnica EU Fondovi Članci-EU-Nm U Novome Marofu dovršen najmoderniji centar za palijativnu skrb u Hrvatskoj

U Novome Marofu dovršen najmoderniji centar za palijativnu skrb u Hrvatskoj

13.09.2018.

U Novome Marofu dovršen je najmoderniji centar za palijativnu skrb u Hrvatskoj. U Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof Opće bolnice Varaždin...

U Novome Marofu dovršen je najmoderniji centar za palijativnu skrb u Hrvatskoj. U Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof Opće bolnice Varaždin je izgrađen i opremljen u točno godinu dana, i to bespovratnim sredstvima Europske unije. Završna konferencija projekta pod nazivom ''Izgradnja spojnog objekta između Odjela II i Odjela III sa servisnom internom prometnicom i opremanje Službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof'“ održana je danas, 7. rujna. Vrijednost projekta je 51,5 milijuna kuna, a sredstva su osigurana iz Europskog fonda za regionalni razvoj, iz Operativnog programa ''Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.“ U novom spojnom objektu, koji je bruto površine gotovo 3.000 četvornih metara, ukupno su 72 kreveta za palijativnu skrb. Sve sobe, od kojih je većina dvokrevetna, opremljene su najmodernijom opremom, a svaka soba ima vlastitu kupaonicu, televizor, kao i klima uređaj. Župan Varaždinske županije Radimir Čačić pohvalio je Bolnicu i izvođača na izgradnji objekta u godinu dana i dobivanju svih dozvola za početak rada. Projekt je bio nužan, jer u Hrvatskoj ogroman broj pacijenata, njih 26.000 do 46.000 godišnje, treba jedan od oblika palijativne skrbi, naglasio je. - Ovo je sada daleko najveći i najkvalitetniji centar za palijativnu skrb u Hrvatskoj s ukupno 89 kreveta, s 50-ak posebno educiranih sestara i sa specijaliziranim liječnicima. To nam daje mogućnost da ovu izuzetno značajnu djelatnost i dalje razvijamo, da ovo postane centar za obuku i šire od Hrvatske. Posebno je impresivna oprema u koju je uloženo 12 milijuna kuna. Uz krevete s dva elektromotora i potpunom opremom, ovdje sada imamo i kompletno novu laboratorijsku opremu. Sve ovo je u 100-postotnom iznosu financirano europskim sredstvima. Iz naših proračuna se to ne bi moglo realizirati, kao što nije bilo realizirano u zadnjih 50 godina u Županiji, a ni u državi. Zato su neodgovorne izjave koje se mogu čuti u Hrvatskoj da nam ne treba Europska unija – rekao je župan Čačić.

 

Da je riječ o vrhunskoj opremi, jasno govori podatak da je samo u bolesničke krevete uloženo 1,5 milijuna kuna, pri čemu je cijena jednog kreveta 22.000 kuna. Uz to, uređeni su bazen za obavljanje hidroterapije, prostori za fizikalnu terapiju i prostori patologije. Cijela Služba u Novome Marofu opremljena je modernommedicinskom opremom i aparatima za dijagnostičko liječenje, među kojima su RTG, laboratorijska oprema, oprema za spirometriju i endoskopiju te UZV uređaj. Istovremeno, energetski su obnovljeni postojeći objekti, susjedne zgrade koje su s novim objektom povezane hodnicima. Izgrađena je i nova trafostanica, kao i servisna cesta iza novoga objekta. U Novome Marofu je bio i pomoćnik ministra zdravstva izv. prof. dr. sc. prim. Vili Beroš, dr. med. - Ovo je primjer svima onima koji eventualno imaju nekakve zadrške o tome da u Hrvatskoj, da bi pružili najbolje našim bolesnicima, moramo graditi nove infrastrukturne uvjete. U Hrvatskoj općenito imamo situaciju da su bolnička oprema i zgrade stare i više desetljeća, odnosno više od stoljeća. Apsolutno moderna medicina ne može zadovoljavati pružanje adekvatne zdravstvene skrbi u takvim uvjetima. Prema tome, ovo što vidimo je primjer kako to mora biti i doista zahvaljujem lokalnim i županijskim vlastima i vodstvu Bolnice na promišljanju i brzoj realizaciji ovog projekta koji našim bolesnicima pruža ono što je najbolje – kazao je pomoćnik ministra zdravstva. Ovim projektom Služba za kronično liječenje i palijativnu skrb Opće bolnice Varaždin postaje najveći i najmodernije opremljen palijativni centar u Hrvatskoj s ukupno 89 kreveta ugovorenih s HZZO-om, istaknuo je ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. Nenad Kudelić. - Osim povećanja kapaciteta i poboljšanja uvjeta rada i liječenja palijativnih bolesnika, ovaj projekt podići će kvalitetu zdravstvenih usluga i dijagnostičko-terapijskih postupaka koji se pružaju u Službi za produženo liječenje i palijativnu skrb. Ovaj projekt je rezultat iznimnog zalaganja našeg projektnog tima, stručne podrške Ministarstva zdravstva, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje EU projekata, kao i praćenja, suradnje i podrške našeg osnivača Varaždinske županije – napomenuo je dr. Kudelić. Podsjećamo, prije godinu dana na mjestu danas moderne zgrade bili su samo temelji i podrum. Na izgradnju objekta čekalo se gotovo pet godina: 2012. godine je bila izrađena projektna i tehnička dokumentacija, a 2013. godine sve je stalo zbog neriješenih pitanja financiranja i imovinsko-pravnih odnosa. - Nakon kompletiranja dokumentacije te rješavanja do tada naizgled nerješivih prepreka, prijavili smo projekt SAFU-u te su nam dodijeljena bespovratna sredstva. U samo godinu dana završili smo izgradnju objekta i opremanje – rekao je dr. Kudelić.