Datum objave: 16. 04. 2020.

Početne konferencije energetske obnove 3 zgrade

 

EU projekti energetske obnove: zgrade Poliklinike, Psihijatrije, Mikrobiologije i RTG-a Opće bolnice Varaždin zablistat će već ovoga ljeta

 

U holu zgrade Interne Opće bolnice Varaždin održana je u utorak, 25. veljače 2020. godine, početna konferencija za tri projekta: „Energetska obnova zgrade Poliklinike Opće bolnice Varaždin“, „Energetska obnova zgrade Psihijatrije Opće bolnice Varaždin“ i „Energetska obnova zgrade Mikrobiologije i rentgena Opće bolnice Varaždin“. Ukupna vrijednost triju projekata iznosi 17.864.384,43 kune. Od toga je osigurano bespovratnih 9.448.476,04 kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ Uz to, osigurano je i 4,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz nacionalnog Fonda za sufinanciranje EU projekata, dok će Varaždinska županija i Opća bolnica Varaždin projekte sufinancirati s 3,6 milijuna kuna.

 

– Jako smo zadovoljni što se radovi odvijaju sukladno ugovorenim rokovima, tako da bi trebali završiti ovoga ljeta, u lipnju zgrade Poliklinike i Psihijatrije, a u kolovozu zgrada Mikrobiologije i rentgena. Intenzivno se radi i na energetskoj obnovi zgrada Paviljona, Ležaone i Laboratorija na lokaciji u Klenovniku. Samo putem tih projekata ostvarivat će se 700.000 kuna ušteda godišnje na energentima. Podsjećam da je ukupna vrijednost svih EU projekata u Općoj bolnici Varaždin, koji su u realizaciji ili su već realizirani, 230 milijuna kuna. Među njima je i projekt izgradnje nove zgrade objedinjenog hitnog bolničkog prijema, dnevnih bolnica i jednodnevne kirurgije, za koji je 10. ožujka predviđeno otvaranje ponuda u drugom postupku javne nabave. Ne bude li žalbi, ovoga proljeća ćemo otvoriti još jedno u nizu gradilišta – rekao je župan Radimir Čačić.

 

Na uvodnoj konferenciji bio je i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar koji je istaknuo kako je pacijentima sigurno ugodnije ako je zgrada energetski obnovljena, a radnici, doktori, sestre i tehničari koji su tu mogu ugodnije i kvalitetnije raditi, a i uštede su ogromne.

 

Opći cilj EU projekata je unaprijediti energetsku učinkovitost zgrada, uz istovremenu implementaciju korištenja obnovljivih izvora energije iz lokalnih izvora kako bi se rezultiralo energetskim uštedama. Provodi se niz građevinskih, strojarskih i elektro mjera. Obnovljena će biti ovojnica zgrade kroz povećanje toplinske zaštite postavljanjem toplinske izolacije vanjskih zidova (fasada) te zamjenu dijela energetski neučinkovite stolarije RAL ugradnjom nove PVC stolarije. Ugrađen će biti novi, visokoučinkovit sustav grijanja, kao i hlađenje svih prostorija. Potrošna voda bit će pripremana korištenjem solarnih kolektora i visokoučinkovitog kondenzacijskog kotla te dizalicom topline. Ujedno će biti ugrađen novi učinkoviti sustav LED rasvjete uz sustav daljinskog mjerenja električne energije (ISGE sustav).

 

Provedbom mjera energetske obnove ostvarit će se smanjenje godišnje potrošnje primarne energije za oko 80 posto, u odnosu na trenutno stanje, te će se ostvariti ušteda godišnje potrebe toplinske energije za grijanje od oko 70 posto, ovisno o kojoj zgradi je riječ. Svim planiranim aktivnostima osigurat će se smanjenje emisije CO2 za oko 80 posto.

 

– Zahvaljujući radovima, svi objekti Opće bolnice Varaždin postat će energetski učinkoviti. Sve to bitno će poboljšati funkcionalnost postojećih prostora, te će se višestruko pozitivno utjecati na kvalitetu radnog prostora zdravstvenih djelatnika Opće bolnice Varaždin odnosno zdravstvenog prostora u kojima se zbrinjavaju pacijenti. Također, volio bih naglasiti kako zgrade koriste pacijenti manje pokretljivosti i/ili osobe s invaliditetom, te su ovim projektima predviđene i izgradnje montažnih rampi, a sve u svrhu adekvatne pristupačnosti zgrade – istaknuo je ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić te dodao kako su dosad realizirani projekti, a zahvaljujući dobroj organizaciji, pokazali kako radovi ni u jednom trenutku nisu ometali redovan rad u zgradama na kojima je u tijeku bila obnova.

 

Najveću „preobrazbu“ zasigurno će doživjeti zgrada Poliklinike koja je poznata kao „stara kirurgija“, najstarija zgrada u krugu Bolnice u Varaždinu.

 

– Izgrađena je u klasičnom austro-ugarskom stilu, pa smo vodili računa o tome da se sačuva, koliko je to moguće, njezin izgled s kraja 19. stoljeća. Unutar projekta energetske obnove su nam priznata dodatna sredstva za postavljanje profilacija, tako da sam uvjeren da će ta zgrada i nadalje nositi vizualni identitet ranih početaka rada naše Bolnice – istaknuo je ravnatelj Kudelić.

 

Za izvođača radova u objedinjenom postupku javne nabave izabrana je tvrtka JUKIĆ-DAM d.o.o. iz Otoka u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Završetak projekta energetske obnove zgrade Poliklinike, odnosno Psihijatrije predviđa se tijekom lipnja ove godine, dok se za zgradu Mikrobiologije i rentgena završetak radova predviđa krajem kolovoza 2020. godine.