Naslovnica Organizacija-detalji Odjel za kardiologiju

Odjel za kardiologiju

Karta bolničkog kruga

ODJEL ZA KARDIOLOGIJU

VODITELJ ODJELA

Melita Jerić

dr.med.spec.internist-kardiolog

ODJEL ZA KARDIOLOGIJU

GLAVNA SESTRA

Karmela Majcen

bacc.med.techn.

Kardiološki odjel OB Varaždin sastoji se od bolničkog odjela i Poliklinike.

BOLNIČKA DJELATNOST

Bolnički odjel ima ukupno 18 bolesničkih kreveta za koje je zaduženo ukupno četiri liječnika, specijalisti interne medicine - subspecijalisti kardiolozi i specijalist kardiologije.

U radu odjela sudjeluju i specijalizanti kardiologije i drugih internističkih struka te liječnici koji su nakon završenog Medicinskog fakulteta na  radu pod nadzorom.

Svakim radnim danom od 13:00 - 14:00 h obitelji mogu dobiti informacije o stanju bolesnika bilo telefonom (Kardiološki odjel: tel. 042/ 393 325) ili dolaskom na konzultaciju s nadležnim liječnikom.

U sadašnjem trenutku odjel je otvoren za posjete bolesnicima radnim danom od 14:00 -16:00 h, a nedjeljom i praznikom od 13:00-15:00 h.

POLIKLINIČKA DJELATNOST

Kardiološki odjel ima i sveobuhvatnu Polikliniku u koju spadaju kardiološke ambulante, ambulanta za ehokardiografiju, ambulanta za EKG i vazoscan, ambulanta za Holter EKG-a i KMAT (kontinuirano mjerenje arterijskog tlaka) i ambulanta za ergometriju.

Ambulanta za ehokardiografiju radi radnim danom od 08:00 - 13:00h uz prethodnu narudžbu za ambulantne bolesnike.

Ambulanta za EKG i vazoscan radi od 07:30 - 14:00h, EKG od 07:30-12:00h, vazoscan 12:00 - 14:00h.

Ambulanta za Holter EKG-a od ponedjeljka do petka 07:30 - 14:00h, KMAT 12.00 - 14:30h.

Ambulanta za ergometriju radi utorkom, srijedom i četvrtkom od 07:30 - 12:00h.

Svaki tjedan rade ukupno 4 kardiološke ambulante u vremenu od 09:00 - 12:00 h ,a 2x mjesečno radi Ambulanta za elektrostimulaciju.

Kardiološki pregled uključuje analizu EKG-a, detaljnu anamnezu i podatke o terapiji, a predstavlja temelj za planiranje daljnje obrade bolesnika i njihovo liječenje.

Ehokardiografija ( UZV srca) – predstavlja neinvazivnu kardiološku pretragu kojom se analiziraju (mjere) dimenzije srčanih šupljina, izgled zalistaka i njihova funkcija(doppler) te poremećaji u kontraktilnosti i sistolička/dijastolička funkcija kljetki.

Holter EKG-a - snima EKG u periodu od 24h, uz jasnu indikaciju liječnika kardiologa moguće je učiniti 48h ili 72h EKG zapis. Nakon snimanja zapis analiziraju liječnici.

KMAT -  kontinuirano mjerenje  krvnog tlaka: mjerenje sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka u periodu od 24h (tijekom dana mjerenje svakih sat vremena, tijekom noćnih sati svaka 2h), predstavlja vrijedan nalaz u postavljanju dijagnoze arterijske hipertenzije kao i važan parametar u procjeni uspješnosti liječenja.

VASOSCAN - neinvazivna kardiološka pretraga koja služi za mjerenje protoka u arterijama ekstremiteta, prvenstveno donjih ekstremiteta, dalje vrijedan podatak o arterijskim protocima kojim se potvrđuje ili  isključuje bolest perifernih arterija. Može biti osnova za daljnju, obično invazivnu obradu.

Ergometrija je pretraga kojom se u strogo kontroliranim uvjetima uz prisustvo liječnika i  educirane  medicinske sestre/tehničara bolesnika stavlja  na opterećenja na pokretnoj traci, istovremeno mu snimajući EKG i krvni tlak i prateći klinički status. Može biti osnova za procjenu koronarne rezerve i temelj za indiciranje daljnje kardiološke obrade

 

Za sve neinvazivne kardiološke pretrage koje se u OB Varaždin na Kardiološkom odjelu obavljaju neophodna je narudžba preko Centralnog naručivanja bilo osobnim dolaskom ili putem za to predviđenog e-maila.