Naslovnica Organizacijska struktura Odjel za pedijatriju

Odjel za pedijatriju

Karta bolničkog kruga

Voditelj odjela

Branka Maretić

dr.med. spec.pedijatar

Glavna sestra

Jasmina Kolarić

mag.med.techn.

Vrijeme primanja narudžbi:

 • radnim danom od 12:00 do 14:00h na broj telefona  042 / 393 366

BOLNIČKA DJELATNOST

Odjel za pedijatriju broji 24 kreveta, od čega 9 za dojenačad i djecu do 18 mjeseci, 3 za djecu 18 mjeseci do 6 godina, te 12 za djecu školske dobi (6-18 godina).

Uz dojenčad i predškolsku djecu osiguran je i krevet za jednog roditelja u pratnji koji može boraviti uz dijete o trošku HZZO-a do navršene 3 godine života djeteta, te o vlastitom trošku do navršenih 6 godina, iznimno 7 godina.

Na Odjelu za pedijatriju uglavnom se hospitaliziraju akutno bolesna djeca (febrilna stanja i akutne infekcije, glavobolja, vrtoglavica, epilepsija...) radi liječenja i obrade.

Odjel za pedijatriju smješten je na prvom katu zgrade Interne lijevo.

POLIKLINIČKA DJELATNOST

 • HITNA AMBULANTA (0-24h)
 • DNEVNA BOLNICA

• liječenje akutno bolesne djece vezano uz rad Hitne pedijatrijske ambulante, koja trebaju parenteralnu ili drugu terapiju u višesatnom trajanju

• planirana parenteralna terapija i obrada preporučena u Hitnoj ambulanti, Odjelu ili Polikliničkim ambulantama, uz dogovor o terminu putem liječnika koji je obradu ili liječenje preporučio, u jutarnjim satima

 • PEDIJATRIJSKA ORDINACIJA
 • ORDINACIJA ZA DJEČJU NEFROLOGIJU
 • ORDINACIJA ZA NEUROPEDIJATRIJU
 • ORDINACIJA ZA DJEČJU PULMOALERGOLOGIJU
 • ORDINACIJA ZA DJEČJU ENDOKRINOLOGIJU
 • ORDINACIJA ZA DJEČJU GASTROENTEROLOGIJU
 • ORDINACIJA ZA DJEČJU KARDIOLOGIJU
 • KABINET ZA EEG I TCCD
 • KABINET ZA EKG I HOLTER
 • KABINET ZA SPIROMETRIJU
 • ORDINACIJA ZA ULTRAZVUK; UZV urotrakta u slopu Ordinacije za dječju nefrologiju, UZV srca u sklopu Ordinacije za dječju kardiologiju
 • DJEČJA PSHIHODIJAGNOSTIKA I PSIH0TERAPIJA

Hitna ambulanta i Dnevna bolnica smještene su u prizemlju zgrade Interne, lijevo.

U sklopu Dnevne bolnice smještene su i 2 izolacijske sobe.

Sve ostale polikliničke ambulante i kabineti smješteni su na prvom katu, desno  gdje se nalazi i šalter za upis. Rade radnim danom od 07-15h, a raspored primanja pacijentata i raspored ambulanti po danima u tjednu se izrađuje na mjesečnoj bazi na temelju dostupnosti pojedinih subspecijalista koji imaju i druge obaveze na Odjelu.

Dječji psiholog radi prema mjesečnom rasporedu naizmjence ujutro i popodne.

Bez narudžbe mogu se obaviti pregled u Pedijatrijskoj ordinaciji (prvenstveno preoperativni pregledi i kontrole) i EKG, svakim radnim danom ujutro. Za sve ostale ambulante i kabinete potrebna je narudžba.

Narudžbe se primaju, uz odgovarajuću uputnicu:

•      osobno na šalteru za naručivanje u prizemlju i na šalteru na prvom katu radnim danom 7-15h

•      telefonom 042/393-366 radnim danom 12-14h

•      e-mailom na: [email protected]

Naručiti vas može i liječnik primarne zdravstvene zaštite elektronski.

 

► EEG, što očekivati

EEG je snimanje moždanih valova. Snimanje je neinvazivno, bezbolno, nije štetno i bez zračenja je.

Djetetu će se na glavu staviti mrežasta gumena kapa s ugrađenim elektrodama raspoređenim duž unutarnje strane kape, ispod elektroda će se ubrizgati gel radi boljeg kontakta. Kapa će se učvrstiti čičkom ispod brade. Oko ručnog zgloba obje ruke postaviti će se „kvačice” za bilježenje srčanog ritma. 

Zbog boljeg kontakta elektroda potrebno je doći čiste kose, oprane šamponom, bez korištenja dodatnih sredstava za oblikovanje (gel, lak, regenerator).

Od djeteta se očekuje da legne na ležaj, te tijekom snimanja pratiti upute EEG tehničara. U više navrata će se tražiti da otvara ili zatvara oči, te u jednom periodu da duboko diše.

Kod dojenčadi i manje djece kod koje adekvatna suradnja nije moguća, eventualno će se zamoliti roditelja da djetetu nježno zatvori oči nekoliko puta, a snimanje se može obaviti i u naručju roditelja.

Snimanje standardnog EEGa traje 20ak minuta.

Ukoliko je traženo snimanje u spavanju, potrajati će i duže, koliko je potrebno da dijete zaspi. Ukoliko se radi o EEGu nakon parcijalne deprivacije spavanja/neprospavane noći, prvi dio snimanja će se obaviti u budnosti/pospanosti, kao i kod standardnog EEG, a potom će se produžiti snimanje u spavanju, najčešće 1-2 sata.

Za EEG nakon parcijalne deprivacije spavanja/neprospavane noći, potrebno je dijete probuditi u dogovoru s EEG tehničarom ovisno o dobi i navikama djeteta (između ponoći i 04h) te ga držati budnim do jutra, to jest čitavo vrijeme do dolaska na snimanje.

 

► NEUROPEDIJATRIJSKI PREGLED, što očekivati

Liječnik će vas pitati o bolestima u obitelji, osobito neurološkim, o trudnoći, porodu i ranom razvoju djeteta, te eventualnim težim oboljenjima do sada. Pitati će vas o tegobama zbog kojih je dijete upućeno, i pregledati nalaze pretraga do sada učinjenih zbog tegoba.

Za sam pregled zatražiti će se da se dijete svuče u donje rublje. Dojenčad se pregledava na stolu za preglede. Ukoliko je dijete bolje raspoloženo, liječnička procjena će biti točnija, pa nastojte da bude sito i odmorno. Ponesite sa sobom igračku koju dijete voli kako bi ga lakše motivirali na suradnju.

Od veće djece će se, sukladno dobi, tražiti se kreću, hodaju, potrče, hodaju po petama, prstima i crti, da stoje na jednoj nozi, skaču, dodiruju vlastiti nos ili ispitivačev prst, otvaraju i zatvaraju oči. Dio pregleda će se obaviti i na stolu za preglede, a refleksi će se ispitati pomoću gumenog neurološkog čekića.

Pregled je u potpunosti bezbolan, no kod manje djece je dobra priprema za pregled nužna za otklanjanje straha i suradljivost. Kompletan neurološki pregled ne može se obaviti bez suradnje djeteta. 

 

► EKG, što očekivati

Od djeteta će se tražiti da legne na ležaj za snimanje, postaviti će se elektrode u obliku „kvačica” oko ručnog zgloba oba ruke i jedne noge na prethodno navlaženu kožu, te će se postaviti 6 elektroda na prednji dio prsnog koša, ili u obliku „loptica” koje se vakuumom lagano uhvate za kožu ili u obliku naljepnica sa unaprijed apliciranim gelom.

Ukoliko je dijete mirno snimanje će potrajati nekoliko minuta. Ukoliko je dijete nemirno, snimanje se može odužiti dok se ne dobije zapis zadovoljavajuće kvalitete (smetnje uzrokovane micanjem mogu onemogućiti analizu zapisa).

 

► ULTRAZVUČNE PRETRAGE (urotrakt, srce, TCCD), što očekivati

Ultrazvuk je neškodljiva i bezbolna metoda prikaza unutrašnjih tkiva i organa.

Mjesto pregleda se premaže ultrazvučnim gelom, te s utrazvučnom sondom prelazi po premazanim mjestima, a slika se analizira na ekranu. 

•      UZV UROTRAKTA, mjesta pregleda su donji dio trbuha, te prednji dio trbuha ispod oba rebrena luka i leđa uz kralježnicu ispod oba rebrena luka, pregledava se ležeći na leđima i ležeći na tbruhu

•      UZV srca, mjesta pregleda su prsište, područje ispod desnog rebrenog luka, te donji dio vrata, pregledava se ležeći na leđima i na boku

•      TCCD, mjesta pregleda su obje sljpoočnice i zatiljak, pregledava se ležeći na leđima i ležeći na trbuhu kako bi se pristupilo zatiljku