Naslovnica Organizacijska struktura Odjel za radiologiju

Odjel za radiologiju

Karta bolničkog kruga

Voditelj odjela

Ivan Klaneček

dr. med.spec.radiolog, uže spec. iz ultrazvuka

Glavni tehničar

Tomislav Pongrac

bacc.radiol.techn.

Za informacije o narudžbama i slobodnim terminima molimo slati email na [email protected] ili [email protected] ili upit na tel: 042 / 393-526

 

KATALOG USLUGA ODJELA ZA RADIOLOGIJU

 

ULTRAZVUK

Ultrazvuk je jedna od najkorištenijih pretraga u medicini obzirom da se radi o sigurnom i neinvazivnom postupku koji daje prikaz u stvarnom vremenu.

Na odjelu kliničke radiologije naše ustanove provode se sljedeće pretrage: ultrazvuk abdomena, dojki, limfnih čvorova , mekih česti, color doppler arterija i vena ekstremiteta.

Ultrazvukom abdomena prikazujemo parenhimne organe i strukture trbušne šupljine: jetru, gušteraču, slezenu, bubrege, žučni mjehur i žučne vodove te krvne žile – abdominalnu aortu s ograncima. Prikaz šupljih organa želuca i crijeva je otežan zbog prisutnosti zraka te sa za njihov prikaz koriste druge pretrage.

Važno je  pridržavati se uputa o pripremi:

 • ujutro doći natašte, ne jesti 8 do 12 sati ranije
 • dan prije pregleda izbjegavati hranu koja napuhuje kao što su gazirana pića, mliječni proizvodi, grah, kupus, prženo/pečeno meso, već konzumirati laganu i nemasnu hranu
 • Mokraćni mjehur treba biti pun te popijte nekoliko čaša vode sat vremena prije pregleda.
 • Odjenite udobnu i praktičnu odjeću.

Ultrazvukom dojki se analizira struktura žlijezdanog tkiva dojki, odnosno otkrivaju tkivne abnormalnosti ili tvorbe.
Pregled se izvodi ležeći, u pregled su uključene i pazušne jame.
Za ultrazvuk dojki nije potrebna posebna priprema.

Pod kontrolom ultrazvuka se izvode i  invazivni postupci – citološka  punkcija te core biopsija pri čemu se uzimaju uzorci  tkiva  kako bi se obradili citološki, odnosno histološki prema procjeni liječnika.

Ultrazvuk limfnih čvorova omogućava procjenu izgleda, veličine, oblika te odnosa limfnih čvorova sa okolnim tkivima.

Ultrazvuk i color doppler arterija i vena ekstremiteta daje prikaz krvnih žila te ocjenjuje protok krvi kroz arterije i vene.

Ultrazvukom lokomotornog sustava

 

MSCT

 

MSCT (Multislice Computed Tomography) ili višeslojna kompjutorizirana tomografija je radiološka metoda kod koje se u većoj mjeri i na složen način koriste rendgenske zrake te posebni detektori zračenja.

Snimke nastaju slojevitim snimanjem kojim se dobiva vrlo detaljan trodimenzionalni prikaz unutarnjih organa. Izvodi se izuzetno brzo te omogućuje izvrstan prikaz pluća, anatomiju kostiju, abdominalnih organa, a uz primjenu  kontrasta  omogućuje i izuzetno kvalitetan prikaz krvnih žila.

MSCT pretraga  podrazumijeva korištenje rendgenskog zračenja.

U našoj ustanovi može se obaviti MSCT glave, pluća, trbuha i male zdjelice, kralježnice , kostiju te angiografije krvnih žila.

Pregled traje kratko, svega nekoliko desetaka sekundi. Ovisno o uputnoj dijagnozi i snimanom dijelu tijela, pregled se može obaviti bez primjene kontrasta i uz intravensku primjenu kontrastnog sredstva.

Zbog primjene intravenskog kontrastnog sredstva bolesnik treba priložiti vrijednosti ureje i kreatinina iz krvi,  ne starije od 4  tjedna.

Ne bi se smjela provoditi kod trudnica pa je vrlo važno da svog liječnika i osoblje na našem odjelu  upozorite ako ste trudni ili sumnjate na trudnoću.

Pretraga sa kontrastom se ne smije provoditi kod pacijenata sa poznatom alergijom na jod.

Na našem odjelu izvodi se MSCT glave, temporalnih kostiju, paranazalnih sinusa, vrata, toraksa, abdomena, male zdjelice, kostiju te angiografije prema preporuci specijaliste.

 

RTG

 

RTG ili rendgen najstarija je i najčešća pretraga u radiološkoj dijagnostici.

To je bezbolna  medicinska pretraga koja se koristi za izradu  slike dijela  tijela, pri čemu se rendgenske zrake usmjeravaju kroz određeni dio tijela pacijenta kako bi se dobila rendgenska slika.

Pretraga podrazumijeva određenu količinu zračenja.

Na našem odjelu obavlja se snimanje pluća, sinusa, urotrakta, kostiju, zglobova  i kralježnice.

Posebna priprema nije potrebna.

 

MAMOGRAFIJA

 

Snimanje dojki u 4 projekcije.

Izvodi se u prvom dijelu menstrualnog ciklusa, nakon menstruacije, većinom kod žena od 40. godine života, po potrebi i ranije.

 

ANGIOGRAFIJA KRVNIH ŽILA

 

Kontrastni prikaz krvnih žila, najčešće abdominalne aorte te arterija nogu.

Pacijent mora biti hospitaliziran zbog mirovanja i nadzora 12 do 24 sata nakon punkcije krvne žile.

Pacijenti ne smiju jesti niti piti 6 sati prije pregleda.

Kod angiografije jodno kontrastno sredstvo se kroz kateter uštrcava izravno u krvnu žilu, a za je potrebno obrijati preponsko područje.

Intervencijski zahvati na krvnim žilama zahtijevaju dogovor s ordinariusom ovisno o predviđenom postupku.

 

MAGNETSKA REZONANCA (MR)

 

Magnetska rezonanca je neinvazivna radiološka dijagnostika za slojeviti prikaz tijela koja ne koristi ionizirajuće zračenje kao kod RTG-a i CT-a.

Za dobivanje slika kod MR-a tijelo se stavlja u jako magnetsko polje koje djeluje na dijelove stanica (na protone). Radiofrekventni val predaje energiju protonima izbacujući ih pri tome iz ravnoteže. Kad se protoni vrate u stanje ravnoteže, oslobađa se energija koju detektira MR uređaj i kasnije ju pretvara u sliku.

 

PREDNOSTI MR-A

 • ne koristi ionizirajuće zračenje
 • dobro prikazuje meka tkiva (mišići, tetive, ligamenti, živci)
 • bolje razlikovanje patoloških promjena tkiva nego kod ostalih radioloških metoda
 • kontrastno sredstvo koje se koristi kod MR-a izaziva značajno manje alergijskih reakcija nego druga radiološka kontrastna sredstva

 

RIZICI MR-A

 • magnetsko polje može djelovati na metalne predmete u tijelu
 • izrazito malen rizik  alergije na  kontrastno sredstvo
 • kod pacijenata s oštećenom bubrežnom funkcijom, ako se primjenjuju visoke doze kontrastnog sredstva može doći do nefrogene sistemske fibroze

 

PRIPREMA ZA MR SNIMANJE

Prije pregleda treba sa sebe i odjeće ukloniti sve metalne predmete poput:

 • nakita, satova, kreditnih kartica
 • kopče, ukosnice, metalne zatvarače i gumbe
 • pribor za pisanje, naočale, džepne noževe
 • „piercing“

Radiološkom osoblju treba napomenuti ako u tijelu imate neki metalni predmet (pace-maker – elektrostimulator srca, kohlearni slušni implantat, umjetne zglobove, osteosintetski materijal nakon operacija prijeloma, postoperativne klipse, stentovi u krvnim žilama, umjetni srčani zalistak, krhotine metala). Neki od metalnih pregleda uzrokuju smetnje pri izradi snimki, a neki su kontraindikacija za MR. Određeni operativno ugrađeni predmeti ne štete MR pregledu, ali je o njima potrebno donijeti pisanu potvrdu operatera.

Pacijentima s krhotinama šrapnela i s pacemakerom se ne preporučuje MR, ali svaki slučaj treba zasebno razmotriti.

Upute o uzimanju hrane i pića ovise o dijelu tijela koji se snima. Snimanje mišićno-koštanog sustava ne zahtjeva nikakve restrikcije vezane uz hranu i piće.

Svoje lijekove možete uzeti kao svaki dan.

U slučaju potrebe za kontrastnim sredstvom (gadolinij) osoblje će vam postaviti pitanja o alergijama na lijekove, hranu i sl. Pitat će Vas se bolujete li od bolesti koje utječu na rad jetre i bubrega. Tada je na pregled potrebno donijeti i nalaza ureje i kreatinina.

Iako ne postoje istraživanja o štetnosti za plod, s obzirom na osjetljivost tkiva ploda MR pregled se ne preporučuje u prva tri mjeseca trudnoće, a kasnije samo u slučaju čvrste medicinske indikacije.

Adipozni pacijenti imati će problema oko ulaska u uređaj zbog svoje težine i obujma.

 

MR  pregledi koji se mogu obaviti u OB Varaždin:

 • MR GLAVE
 • MR HIPOFIZE
 • MR ORBITA
 • MR CEREBRALNA ANGIOGRAFIJA/VENOGRAFIJA
 • MR VRATA
 • MR DOJKE
 • MR VRATNE, TORAKALNE I LUMBALNE KRALJEŽNICE
 • MR zglobova i kostiju
 • MR ABDOMENA
 • MR  struktura male zdjelice, rektuma, maternice
 • MR FISTULOGRAFIJA
 • MR ENTEROGRAFIJA
 • MRCP