Naslovnica Organizacijska struktura Služba za ginekologiju i opstetriciju

Služba za ginekologiju i opstetriciju

Karta bolničkog kruga

Pročelnik službe

Ivana Risek

dr.med. spec. ginekologije i opstetricije

Glavna sestra

Anita Gabud

mag.med.techn.

ODJEL ZA NEONATOLOGIJU I JIL NOVOROĐENČADI

Voditelj odjela

Tomislav Sajko

dr.med. spec.pedijatar - subspec. neonatolog

ODJEL ZA NEONATOLOGIJU I JIL NOVOROĐENČADI

Glavna sestra

Mihaela Samac-Vinter

bacc.med.techn.

ODJEL ZA RAĐAONU I PUERPERIJ

VODITELJ ODJELA

Dalibor Kolenko

dr. med. spec. ginekologije i opstertricije

ODJEL ZA RAĐAONU I PUERPERIJ

Glavna sestra

Ksenija Horvatić

bacc.obs.

ODJEL GINEKOLOGIJE

VODITELJ ODJELA

Ivana Risek

dr.med. spec. ginekologije i opstetricije

ODJEL GINEKOLOGIJE

GLAVNA SESTRA

Alenka Blaži

mag.obs.

ODJEL ZA PATOLOGIJU TRUDNOĆE

V.D. VODITELJA ODJELA

Ivo Bilopavlović

dr. med. spec. ginekologije i opstertricije

ODJEL ZA PATOLOGIJU TRUDNOĆE

GLAVNA SESTRA

Vesna Kočevar

mag.med.techn.

Organizacija Službe za ginekologiju i opstetriciju:

 • Ukupan broj kreveta: 60
 • Dnevna bolnica:4
 • Produženo liječenje: 5

Bolnička djelatnost:

 • Odjel za neonatologiju i JIL novorođenčadi – 10 kreveta
 • Odjel za rađaonu i puerperij – 15 kreveta
 • Odjel ginekologije – 17 kreveta
 • Odjel za patologiju trudnoće – 18 kreveta

Poliklinička djelatnost:

 • Ordinacija za neonatologiju
 • Neonataološki ultrazvuk - U sklopu Odjela za neonatologiju i JIL novorođenčadi obavlja se i UZV mozga novorođenčadi. Ambulanta radi 2 puta tjedno. Jutarnje radno vrijeme je u utorak od 12 do 15 sati, a popodnevno u srijedu od 17 do 20 sati.
 • Ginekološki ultrazvuk
 • Opstetrički ultrazvuk
 • Hitna ordinacija za ginekologiju
 • Ordinacija za opću ginekologiju
 • Ordinacija ginekološke endokrinologije i humane reprodukcije
 • Ordinacija za ginekološku onkologiju
 • Ordinacija za uroginekologiju
 • Hitna ordinacija za opstetriciju
 • Ordinacija za fetalnu medicinu i opstetriciju

Poliklinika se nalazi u prizemlju zgrade rodilišta. Za sve preglede u poliklinici potrebna je narudžba. Poliklinika radi radnim danom ujutro. Za trudničku ambulantu možete se naručiti na broj 042/ 393-123. Za ginekološku ambulantu možete se naručiti na broj 042/ 393-121. Narudžbe primamo radnim danom od 13:00 do 15:00 sati. Prilikom dolaska na pregled potrebno je donijeti svu svoju medicinsku dokumentaciju te imati poslanu uputnicu primarnog ginekologa.

O NAMA

Zgrada Službe za ginekologiju i opstetriciju je temeljito preuređena 2004 godine.. Kompletno je klimatizirana te opremljena najsuvremenijom opremom za potrebe Službe koja našim pacijenticama olakšava boravak. Sastoji se od Odjela za puerperij i rađaonu, Odjela za neonatologiju i JIL-a novorođenčadi, Ginekološkog odjela te Odjela patologije trudnoće. U prizemlju zgrade nalazi se poliklinika.

Rađaonica se sastoji od 5 kreveta za porađanje, predrađaonice sa 2 kreveta i prostorije za pripremu rodilje. Tokom porođaja rodilje u prvom porođajnom dobu mogu zauzeti položaj koji žele: stajati, ležati ili biti u polu sjedećem položaju. Na raspolaganju im je lopta za pilates koja će im pomoći ublažiti trudove te muzika koju mogu same izabrati. Od alternativnih metoda porođaja dostupan je porod na porođajnom stolčiću, porod na boku te standardni ginekološki položaj kojeg rodilje sve više zamjenjuju polu sjedećim položajem. Nakon poroda dijete se stavlja majci na prsa ili trbuh, te se na taj način omogućuje prvi kontakt koža na kožu te se čeka da pupkovina prestane pulsirati kako bi se podvezala. Na taj se način dijete priprema za dojenje te mu se nastoje omogućiti najbolji uvjeti za početak života. Nakon poroda majka i dijete smještaju se u istu sobu na odjelu. Od 2003. godine rodilje na porodu mogu imati pratnju.

O mogućnostima darivanja krvi iz pupkovine najbolje se raspitati na početku trećeg tromjesečja trudnoće kako bi ste imali dovoljno vremena za odluku i popunjavanje potrebnih obrazaca koji se dobivaju u fetalnoj ambulanti našeg rodilišta. Krv iz pupkovine se prikuplja u slučajevima kada je majka dala izričiti pristanak za darivanje te kada još pupkovina nije prestala pulsirati kako bi se moglo prikupiti dovoljna količina krvi.

Rodilište Opće bolnice Varaždin je 2020 godine relicencirano za prestižnu titulu „Rodilište prijatelj djece“.  Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i UNICEF pokrenule su program promicanja dojenja pod nazivom "10 koraka do uspješnog dojenja", a ona rodilišta koja ispunjavaju te kriterije nakon ocjenjivanja dobivaju prestižan naziv „Rodilišta prijatelji djece“. U suvremenim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a ističe se da je potrebno isključivo dojiti djecu do šest mjeseci, a zatim uz nadohranu tijekom prve godine, a posebno u nepovoljnim socijalnim uvjetima i kroz drugu godinu života. Za uspješno dojenje majkama su potrebne informacije o dojenju, usvajanje određenih vještina, stručna pomoć i potpora zdravstvenih djelatnika i osposobljenih laika, te potpora u obitelji i među prijateljima. Cilj koraka koji čine zdravstveni djelatnici u našem rodilištu je potaknuti promjene u zdravstvenom sustavu koje će podržavati rani kontakt majke i djeteta “koža na kožu”, ranu uspostavu dojenja te uklanjanje svih zapreka koje su povezane s njegovim ometanjem. Osim edukacije zdravstvenih djelatnika, ključno mjesto u pouci o dojenju imaju majke, odnosno roditelji. Rodilište također ima tzv. „rooming in“, nesmetani boravak majke i djeteta u istoj prostoriji tijekom 24 sata, kako bi se majka i dijete još više povezali.

Rodilište prijatelj djece Opće bolnice Varaždin ima:

1. Ima ispisana pravila o dojenju o kojima se rutinski obavještava cjelokupno zdravstveno osoblje.

2. Ima educirano cjelokupno zdravstveno osoblje vještinama potrebnim za primjenu tih pravila.

 3.Informira sve trudnice o dobrobitima dojenja i daje im osnovne upute za dojenje.

4. Pomaže majkama da počnu dojiti unutar pola sata nakon rođenja djeteta

5. Educira i pokazuje majkama kako se doji i kako da sačuvaju izlučivanje mlijeka, čak i ako su odvojene od svoje dojenčadi.

6. Novorođenčadi se ne daje nikakvu hranu ili piće već samo majčino mlijeko, osim ako to nije medicinski opravdano.

7. Primjenjuje zajednički boravak – omogućuje majkama i djeci da budu zajedno 24 sata dnevno.

 8. Potiče majke da doje prema djetetovim potrebama.

9. Ne smiju se davati nikakve umjetne dudice ili dude-varalice djeci koja se doje.

10. Potiče osnivanje grupa za podršku dojenju i upućivati majke na njih prilikom njihovog izlaska iz bolnice.

 

DIJAGNOSTIČKI I TERAPIJSKI POSTUPCI:

DNEVNA BOLNICA

NAZIV I OPIS POSTUPKA: Medikamentozni prekid trudnoće

Medikamentozni prekid trudnoće je neinvazivna metoda i alternativa kirurškom načinu obavljanja pobačaja, a podrazumjeva uporabu lijekova (Mifegyne i Mispregnol) umjesto kirurških tehnika u cilju induciranja pobačaja. Postupak započinje uzimanjem tablete Myfegyne, nakon 48 sati postupak se nastavlja u bolnici, pod nadzorom medicinskog osoblja, do završetka pobačaja, primjenom Mispregnola koji izaziva kontrakcije i pobačaj. U malom broju slučajeva potrebna je dodatna stimulacija pobačaja Mispregnolom.

NAZIV I OPIS POSTUPKA: AMNIOCENTEZA

Amniocenteza je zahvat kojim se vadi mala količina plodove vode iz gravidne maternice. Plodova voda je tekućina koja okružuje plod u maternici i njezinom analizom se mogu dobiti različiti podaci o zdravlju ploda. Za zahvat se koriste dugačke spinalne igle /18-22 G/. Zahvat se radi pod ultrazvučnom kontrolom.

JEDNODNEVNA KIRURGIJA

NAZIV I OPIS POSTUPKA: Prekid trudnoće kiretažom

DILATATIO, EVACUATIO ET CURETTAGE To je zahvat kojim se odstranjuje plod i posteljica ili njihovi dijelovi iz maternice. Tijekom zahvata posebno dizajniranim instrumentima se postupno dilatira vrat maternice kako bi se moglo pristupiti u šupljinu maternice i učiniti evakuacija sadržaja. Evakuacija se radi vakumskom aspiracijom, kliještima ili kiretom. Analgezija tijekom zahvata može biti potencirana lokalna (kombinacija opijatskog analgetika intravenozno i lokalno primijenjenog anestetika). Zahvat se može raditi i u anesteziji (opća kratkotrajna intravenozna ili regionalna provodna).

NAZIV I OPIS POSTUPKA: FRAKCIONIRANA KIRETAŽA

Frakcionirana kiretaža ( abrazija) uterusa /lat. Abrasio cavi uteri/ je zahvat kod kojeg se odvojeno sastruže sluznica cervikalnog kanala i odvojeno sluznica šupljine maternice-endometrij. Uzroci dobiveni kiretažom šalju se na PHD analizu. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji uz intravensku analgeziju/sedaciju pacijenta. Tijekom zahvata pacijentica leži u ginekološkom položaju na operativnom stolu. Nakon pranja i dezinfekcije spolovila i rodnice prikazuje se vrat maternice. Ulazi se u cervikalni kanal i uzima uzorak tkiva. Potom se cervikalni kanal širi instrumentima, ulazi se u šupljinu maternice i postruže sluznica. Frakcionirana kiretaža često je dijagnostički zahvat, a odluka o potrebi daljnjeg liječenja donosi se nakon patohistološke analize tkiva. Nekad je kiretaža i terapijski zahvat, npr. zaustavljanje krvarenja iz maternice ili uklanjanje spirale.

NAZIV I OPIS POSTUPKA: Histeroskopija

HISTEROSKOPIJA je zahvat koji se izvodi u lokalnoj, regionalnoj (spinalnoj) ili općoj anesteziji. Kod zahvata ušće maternice se širi dilatatorima. Materište se puni tekućinom što omogućuje prikaz unutrašnjosti maternice. Zahvat se izvodi endoskopskim uređajem i potrebnim instrumentima uz prikaz na monitoru. U dijagnostici svih patoloških stanja materišta, ušća jajovoda u materištu, cervikalnog kanala, te terapiji gotovo svih promjena koje pogađaju navedene dijelove maternice, nejasnih nalaza ili neplodnosti koje treba razjasniti, savjetujemo Vam dijagnostičku histeroskopiju. Ako je to moguće, s obzirom na nalaz, istovremeno se može i terapeutski djelovati.

 

BOLNIČKA DJELATNOST:

HOSPITALIZACIJE

NAZIV I OPIS POSTUPKA: INDUKCIJA POROĐAJA

PROGRAMSKA INDUKCIJA je porodnički postupak dovršenja normalne trudnoće u terminu nakon postignuta puna 39 tjedna . Njime se izbjegava zakašnjeli porođaj i njegove posljedice na dijete, sprječava  se porođaj izvan zdravstvene ustanove, skraćuje se tijek porođaja i smanjuje učestalost opertivnog dovršenja porođaja. Izvodi se u redovito radno vrijeme i tako se osigurava bolji i trajniji nadzor porodničara, primalja i ostalih medicinskih službi nad rodiljom i njezinim djetetom.

TERAPIJSKA INDUKCIJA je porodnički postupak dovršenja trudnoće zbog medicinskih razloga, bilo od strane majke (nastavak trudnoće bi značajno pogoršao postojeću bolest majke), bilo od strane djeteta rizik za dijete od nastavka trudnoće je veći od ranijeg dovršenja). Najčešći razlozi za dovršenje trudnoće su povišeni krvni tlak u trudnice, šećerna bolest koja je prethodila trudnoći ili je nastala u trudnoći , usporeni rast djeteta, prenošenje i znaci fetalne ugroženosti (nepravilni ctg zapis, mekonijska plodova voda).

NAZIV I OPIS POSTUPKA: CARSKI REZ

Carski rez je operacija kojom se dijete porađa kroz rez na trbušnoj stjenci. Izvodi se u situacijama kada vaginalni porođaj nije moguć ili je rizik neželjenog događaja kod vaginalnog rađanja za dijete ili majku znatno povećan, takav da nadmašuje rizik carskog reza. Poznato je da carski rez s mogućim komplikacijama višestruko povisuje ukupni majčinski morbiditet i mortalitet. Indikacije za operaciju nakon pregleda postavlja ginekolog koji će vam objasniti razlog zbog kojeg se odlučuje na operaciju. Carski rez na zahtjev žene u Republici Hrvatskoj nije zakonski dopušten. Carski rez se izvodi u anesteziji koja može biti opća ili regionalna (spinalna/epiduralna). Operacija se sastoji od reza na trbušnoj stjenci, otvaranja trbušne šupljine i maternice, ekstrakcije djeteta i posteljice te zatvaranja maternice i trbušne stjenke.

NAZIV I OPIS POSTUPKA: KONIZACIJA

Konizacija je operativni zahvat pri kojem se odstranjuje dio vrata maternice u obiliku konusa (stošca). Vrat maternice najdonji je dio maternice, cilindričnog oblika, duljine oko 2 cm. Djelomično strši u rodnicu i taj njegov dio naziva se porcija. Površina porcije je ok rugla, a centralno se nalazi vanjsko ušće cervikalnog kanala. Cervikalni kanal se pruža od vanjskog ušća kroz čitav vrat i nastavlja u šupljinu maternice. Rak vrata maternice i promjene koje mu prethode nastaje na površini porcije ili dublje u cervikalnom kanalu, na mjestu gdje se sastaju dvije sluznice. Konizacija se izvodi nakon što se prethodnim pretragana (PAPA test i biopsija uzimanje malog uzorka tkiva s porcije i njegova patohistološka analiza) utvrde promjene koje je potrebno odstraniti. Zahvat se izvodi u općoj endotrahelanoj ili spinalnoj anesteziji. Nakon pranja i dezinfekcije spolovila i rodnice, izreže se komad tkiva (dio porcije i dio cervikalnog kanala) u obliku stošca koji će se poslati na patohistološku analizu. Kiretom se obradi ostatak cervikalnog kanala te se također šalje na analizu kako bi se isključila ili potvrdila proširenost bolesti. Površina rane šiva se šavom ili se elektrokoagulacijom spali površina rane. U rodnicu se postavlja tamponada koja se vadi kroz nekoliko sati. Zahvat se izvodi u prvoj fazi menstrualnog ciklusa tj. odmah nakon menstruacije. Opseg zahvata ovisi o procjeni proširenosti promjenama i dobi pacijentice. Kod mlađih žena koje nisu rađale ili žele još rađati pokuša se izvesti što poštedniji zahvat, tj. odstaniti najmanji mogući dio tkiva.

NAZIV I OPIS POSTUPKA: OPERACIJSKO LIJEČENJE ENDOMETRIOZE

Endometrioza je bolest kod koje se tkivo sluznice maternice razvija izvan maternice. Najčešće zahvaća ostale spolne organe (jajnike na kojima nastaju ciste koje se nazivaju endometrotične ciste ili endometriomi, jajovode, vanjsku stijenku maternice, rodnicu i ligamente koji podržavaju maternicu), ali se može razviti i u bilo kojem organu trbušne šupljine na mokraćnom mjehuru, crijevima, pupku itd. Uzroci bolesti se ne znaju u potpunosti; uočena je određena obiteljska sklonost. Od endometrioze boluje oko 5% žena. Kod nekih ne izaziva nikakve tegobe, a kod drugih uzrokuje bol u zdjelici, bol za vrijeme menstruacije i spolnog odnosa, te neplodnost. Dijagnosticira se pregledom, ultrazvukom (specifični izgled endometriotičnih cisti), laboratorijskim pretragama. Definitivna dijagnoza se može potvrditi tek na operaciji. U težim oblicima bolest može znatno uništiti i funkciju tkiva koje zahvaća, te će u takvim slučajevima često biti potrebno i više od jedne operacije. Postoje i hitna satnja (npr.spontano prsnuće endometriotične ciste s krvarenjem) koja ugrožavaju život i zahtijevaju hitnu operaciju. Metode liječenja: U slučaju da ne planirate više rađati i imate više od 40 godina, preporuča se odstraniti maternicu s jajnicima. Vrste operacijskog prisutupa su: laparoskopija i laparotomija.

NAZIV I OPIS POSTUPKA: SERKLAŽA

Serklaža je operativni zahvat kojim se šavom šiva (opšiva, steže) vrat maternice (cerviks) kako bi se spriječilo ili zaustavilo njegovo prijevremeno otvaranje. Cilj zahvata je spriječiti pobačaje i prijevremene porođaje izazvane insuficijencijom vrata maternice (cerviksa). Vrat maternice je tijekom trudnoće normalno zatvoren do samog kraja trudnoće. U nekim slučajevima dolazi do prijevremenog otvaranja ušća maternice, što u ranoj trudnoći može dovesti do pobačaja, u kasnijoj trudnoći do prijevremenog porođaja. U izabranim slučajevima (oko 1% trudnoća) to se otvaranje može zaustaviti postavljanjem šava serklaže. Zahvat se izvodi u općoj anesteziji. Sastoji se od kružnog šava (opšivanja) vrata maternice, nakon čega se šav stegne i time zatvori ušće koje se počelo otvarati. Ukoliko postoje trudovi, curenje plodove vode, infekcija, krvarenje ili anomalije djeteta zahvat se ne izvodi. Također, ukoliko se nakon postavljanja šava jave trudovi, prsne vodenjak ili se jave simptomi i znakovi infekcije šav se mora skinuti i takvu trudnoću nije moguće održati.

NAZIV I OPIS POSTUPKA: Laparoskopija

Laparoskopija je operativni zahvat koji se izvodi u općoj anesteziji. Kod LPSC se kroz rez na koži u području pupka, dužine oko 1 cm, uz pomoć posebne igle uvodi CO2 (ugljični dioksid) u trbušnu šupljinu, kako bi pregled bio što bolji. Zatim se uz pomoć posebnog instru-menta (troakar), uvede optički instrument (laparoskop), u trbušnu šupljinu. Često se kod LPSC-a dodatno uvodi instrument (manipulator maternice) kroz rodnicu u maternicu, kojim se pomiče maternica, te se tako omogućava bolja preglednost zdjelice. Ako se LPSC izvodi zbog steriliteta, može se kroz maternicu uštrcati obojena tvar (metilensko plavilo) u jajovode, te na taj način provjeriti njihovo stanje i prohodnost. Ukoliko se nakon pregleda zdjelice utvrdi nalaz koji se odmah može razrješiti, najčešće će biti potrebno u-vesti dodatne troakare kroz koje se u trbušnu šupljinu uvode instrumenti (npr. hvataljke, škare, kanile) po-moću kojih se mogu uzeti mali uzorci tkiva za mikroskopsku analizu, ili izvesti zahvat koji bi, u protivnom, zahtijevao ponovnu operaciju.

NAZIV I OPIS POSTUPKA: OPERACIJSKO LIJEČENJE MIOMA

Miomi su u 99.5 % slučajeva dobroćudne promjene mišićnog tkiva maternice. Na maternici može biti samo jedan miom ili više njih, čak toliko da u potpunosti promjene izgled maternice, koja se, jednostavno rečeno, cijela može pretvoriti u jedan veliki dobroćudni tumor. Miomi na maternici mogu biti poput „kugli“ uz maternicu, vezani peteljkom ( tankom vezivnom niti), ili izobličiti materničnu stijenku bilo prema „van“ (tj. prema crijevima i ostalim organima u trbuhu), bilo prema „unutra“ (u unutarnji prostor maternice koji nazivamo materište ili kavum). Također mogu urastati u okolne podržne strukture maternice te uzrokovati bolove. Smještaj i veličina mioma (poput oraha, ali i poput košarkaške lopte ) utječe na Vaše tegobe. Operacija je nužna ako npr., veliki miom pritiskom na mokraćne puteve ugrožava rad bubrega. U velikom broju slučajeva miomi (pa čak i oni veći) ne stvaraju nikakve tegobe i ne trebaju se ni liječiti, niti operirati, već samo redovi to kontrolirati. Nekim ženama i manji miomi mogu stvarati tegobe bolove u donjem dijelu trbuha, osjećaj pritiska, nepravilna i produljena krvarenja, smetnje zanošenja i trudnoću koja zahtijeva povećanu opstetričku skrb. Kod većine žena se razdoblju nakon prestanka menstrualnog krvarenja i slabljenjem funkcije jajnika smanjuje maternica, ali i miomi (rast im ovisi o hormonima). Metode liječenja: Ovisno o veličini i smještaju mioma, tegobama, dobi, planiranju trudnoće i dr., liječnik će Vam predložiti vrstu liječenja, a ako se odlučite za operaciju, predložit će Vam vrstu operacije koja će kod Vas dati najbolji ishod. Lijekovima se ponekad mogu smanjiti, ali ne i u potpunosti odstraniti miomi. Vrste operacija su: histerooskopija, laparoskopij a, abdominalna histerektomija i vaginalna histerektomija.

 

NAZIV I OPIS POSTUPKA: OPERACIJA KOD POREMEĆAJA STATIKE GINEKOLOŠKIH ORGANA I INKONTINENCIJE URINA (Spuštanje i ispadanje maternice i nemogućnost zadržavanja. Ove promjene se mogu manifestirati osjećajem pritiska prema dolje, ali i nevoljnim otjecanjem mokraće(inkontinencije urina), prije svega kod tjelesnih opterećenja.

U svrhu uklanjanja opisane problematike i s njom povezanih poteškoća, predlažemo Vam operacije s ciljem uspostavljanja normalnih položaja organa i rješavanja slabosti dna male zdjelice.

Operacijski postupak:

 • Prednja plastika
 • Stražnja plastika
 • Odstranjenje maternice
 • Dodatno odstranjivanje jajnika
 • Sling operacije
 • Operacije za sužavanje rodnice ili zatvaranje
 • Operacije sa pristupom kroz trbušnu stjenku

Ukoliko se zahvat izvodi iz rodnice mokraćni mjehur se podiže i podupire se sa okolnim tkivom. U rodnici spušteno završno debelo crijevo se ponovno vraća u svoj prvotni položaj. Maternica, koja se nalazi između navedenih organa se najčešće odstranjuje. Njezine podržne sveze služe za u pričvršćivanje preostalog tkiva. Kod sling operacija koje su potrebne kod posebnih okolnosti,korekcija mokraćnog mjehura i mokraćne cijevi se izvodi uz primjenu sintetskih traka. Kod zahvata koji ide kroz trbušnu stjenku mokraćni mjehur i mokraćna cijev se također podižu i u tom položaju učvršćuju.

 

NAZIV I OPIS POSTUPKA:

Ektopična trudnoća- trudnoća izvan maternice (većinom u jajovodu) predstavlja ozbiljnu komplikaciju. Zbog unutarnjeg krvarenja može svakoga trenutka doći do akutne opasnosti koja ugrožava život. Liječenje je, dakle, neophodno potrebno. Postoje konzervativne (medikamentozne) i operativne metode. U Vašem slučaju savjetujemo operativni postupak. U pravilu se u općoj anesteziji laparoskopski potvrđuje dijagnoza. Dakle, ako se dijagnoza izvanmaternične trudnoće potvrdi, postoje dva operacijska postupka: - u većini slučajeva može se operacija u potpunosti izvesti laparoskopijom - ako nisu ispunjeni uvjeti za laparoskopiju trbuh se otvara rezom trbušne stjenke. Jajovod (rijetko jajnik) može u toj mjeri biti oštećen da njegov oporavak nije više moguć. Tada mora biti odstranjen. Ako je drugi jajovod (jajnik) uredan, ostaje mogućnost začeća. Ako oštećenje jajovoda nije tako teško, tada se kod postojeće želje za djecom pokušava sačuvati jajovod nakon odstranjivanja trudnoće u nadi da će se njegova funkcija moći uspostaviti. Tada se operira s najfinijim instrumentima, operacija traje općenito duže nego kada se odstranjuje jajovod, a time i zahtijeva dužu anesteziju. Međutim, jamstvo za uspostavu funkcijske sposobnosti jajovoda nije moguće dati. Isto tako ne može se isključiti ponavljanje trudnoće u jajovodu. Ako se u tijeku operacije pokažu neki drugi patološki nalazi (npr. priraslice, promjene na jajnicima), treba iste, ako je moguće, odmah operirati.

 

Prilikom dolaska na planirani operativni zahvat pacijentice trebaju sa sobom donijeti:

 • Svu medicinsku dokumentaciju te nalaze preoperativne pripreme (krvnu grupu potvrđenu od strane transfuziologa, specijalistički nalaz anesteziologa, očitan EKG nalaz, pacijentice starije od 60 godina moraju imati i RTG srca i pluća, kompletni laboratorij koji uključuje KKS, GUK, ukupni bilirubin, ureu, kreatinin, ALT, AST, kalij, natrij, kompletni urin i PV), te druge nalaze koje im je ordinirao ginekolog ili anesteziolog
 • Uputnicu za bolničko liječenje
 • Zdravstvenu iskaznicu, moguću iskaznicu dopunskog osiguranja, osobnu iskaznicu
 • Stvari za osobnu higijenu, spavačice, papuče (vrijedne stvari i nakit ostaviti kod kuće)
 • Radnim danom pacijentice se upisuju do 9 sati, a subotom, nedjeljom i blagdanom do 10 sati.

 

 

KAKO PRIJAVITI DIJETE PUTEM e-GRAĐANA?

Želite prijaviti dijete putem e-Građana?

Imate računalo spojeno na Internet, imate čitač kartice, aktivirane eOI? Ako da…. prijavite novorođenče u 25 minuta od kuće!

VAŽNO JE ZNATI: Dijete morate prijaviti u roku od 30 dana od rođenja. Dijete možete prijaviti nakon što matičari pripreme zapisnik. Kao korisnik sustava e-Građani, obavijest ćete dobiti u OKP (osobni korisnički pretinac). Ukoliko nemate OKP, svakako ga otvorite.

e-Novorođenče putem Interneta korak po korak

PREDAVANJE