Datum objave: 20. 05. 2021.

Opća bolnica Varaždin
18.05.2021.


Uputa za ulazak pratnje na porod tijekom epidemije COVID-19


Prilikom ulaska u Opću bolnicu Varaždin trudnica i njena pratnja dužni su zajedno proći trijažni postupak u trijažnom šatoru bolnice. Ukoliko dolaze u noćnim satima kad šator ne radi ili tijekom hitnog prijema, trijažni postupak obavljaju u prijemnoj ambulanti Službe za ginekologiju i opstetriciju.

Trijaža obuhvaća mjerenje temperature trudnici i pratnji na porodu bezkontaktnim termometrom te uzimanjem podataka koji su navedeni na trijažnom listiću.

U slučaju da pratnja trudnice ima simptome akutne infekcije i/ili pozitivnu epidemiološku anamnezu, nije moguće prisustvovati porodu.

Pratnja na porod ide slobodno ukoliko zadovoljava slijedeće kriterije:

  1. Ukoliko je pratnja preboljela Covid-19 unutar šest mjeseci, dužna je priložiti prvi pozitivan nalaz na uvid (uz uvjet da je prošlo 21 dan od prvog dana bolesti i da najmanje tri uzastopna dana nema povišenu tjelesnu temperaturu).
  2. Ukoliko je pratnja cijepljena unutar šest mjeseci, mora proći više od 14 dana od zadnje doze.
  3. Ukoliko pratnja nije cijepljena i nema pozitivni nalaz kao dokaz o preboljeloj bolesti, potrebno je napraviti brzi antigenski test u prijemnoj ambulanti.

Prije ulaska pratnje u rađaonicu obavezno je higijensko pranje i dezinfekcija ruku te primjena zaštitnih rukavica i ostale zaštitne opreme koju pratnja donosi sa sobom. Komplet zaštitne opreme se može nabaviti u ljekarni: jednokratni mantil ili jednokratna tunika i hlače, kapu i nazuvke. Potrebno je kupiti i FFP2 masku bez filtera.

Pratnja trudnice dužna je tijekom boravka u rađaonici imati na licu FFP2 masku preko nosa i usta.

Dozvoljen je bliski kontakt pratnje s trudnicom, ali pri kontaktu sa zdravstvenim osobljem obavezno je pridržavanje osobne distance.

Pri odlasku iz rađaonice potrebno je skinuti zaštitnu opremu, odložiti je u infektivni otpad, a ruke dezinficirati te napustiti bolnicu bez zadržavanja u drugim prostorima.